Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Γιαννιώτικη συμμετοχή στην εκδήλωση «Είμαστε αλάνια…» με ρεμπέτικες κομπανίες νέων στο πάλκο του Μεγάρου


Δύο μοναδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις αφιερωμένες στορεμπέτικο τραγούδι μας προσφέρουν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Χ. Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τριάντα νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.Οι Ανφάν Γκατέ και ο Γιάννης Διονυσίου από τη Θεσσαλονίκη, οι Γιαλαντζί Πατρινοί και οι Τούτοι από την Κορινθία, τα Χορδόφωνα από τα Γιάννενα, οι Κιουρντί από τον Πειραιά και οι Αμανήτες, Tusker  και Αμάλγαμα από την Αθήνα θα συναντηθούν στο πάλκο του Μεγάρου με δύο σπουδαίους μουσικούς που έχουν τιμήσει και αναδείξει το ρεμπέτικο τραγούδι στη σύγχρονη εποχή, τον Μανώλη Πάππο και τον Βαγγέλη Κορακάκη.


Με τη συμμετοχή του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου, τη δημιουργική σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Σπυράτου και την πολύτιμη συμβολή του Λάμπρου Λιάβα στην επιλογή των τραγουδιών, οι αξεπέραστοι στίχοι και οι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μελωδίες από τον Μπαγιαντέρα μέχρι τον Τσιτσάνη θα ζωντανέψουν και πάλι!

Οι τριάντα νέοι μουσικοί της παραγωγής διακρίθηκαν σε έναν πρωτότυπο μουσικό «αγώνα» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής σε όλες  τις εκφάνσεις της. Και το ρεμπέτικο είναι μία από αυτές. Φέτος μάλιστα θεωρήθηκε υποψήφιο για να ενταχθεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στους ταλαντούχους νέους και νέες που ξεχώρισαν από όλη την Ελλάδα θα βρίσκονται δύο νέοι από τα Γιάννενα, ο Θανάσης Βόλλας και ο Μάριος Τούμπας. 


Τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή, όπως και από όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, διατίθενται για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Φίλων της Μουσικής

Ποιοι είναι οι δύο Γιαννιώτες που θα συμμετέχουν:

O Θανάσης Βόλλας ζει στα Ιωάννινα. Στην ηλικία των 8 ετών άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι. Δάσκαλός του για πολλά χρόνια ήταν ο Χρήστος Καλαμπόκης. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο ήρθε σε επαφή με το λαούτο. Στην πορεία συνέχισε τις σπουδές του στο παραδοσιακό όργανο με τον Χρήστο Ζώτο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερες την εμφάνιση στο Berklee College of Music στην Βοστώνη και στο κορυφαίο φεστιβάλ τέχνης της Doocumenta14 στο Kassel της Γερμανίας. Σήμερα εργάζεται στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων ως μουσικός παιδαγωγός.

Ο Μάριος Τούμπας γεννήθηκε το 1992 στα Ιωάννινα όπου και μεγάλωσε με καταγωγή από την Λευκάδα. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας και φοιτώντας στο ωδείο «Τσακάλωφ» στα Ιωάννινα. Μετά από χρόνια αποχής από τη μελέτη και την ενασχόληση γενικά με την κλασική κιθάρα, το 2013 και ενώ σπούδαζε στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άρχισε να ασχολείται ξανά με τη μουσική μελετώντας και παίζοντας λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Έτσι σύντομα μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε να παίζει σε διάφορους χώρους και καταστήματα των Ιωαννίνων. Επίσης τους τελευταίους 18 μήνες ασχολείται με το λαούτο και την παραδοσιακή μουσική και εργάζεται πλέον επαγγελματικά παίζοντας κιθάρα και λαούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: