Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Δήμαρχος Λέσβου: Η κυβέρνηση μετατρέπει το νησί σε μια φυλακή για τους πρόσφυγες

Στην ένταση των σχέσεων ανάμεσα στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και την κυβέρνηση στην Αθήνα με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα αναφέρεται με άρθρο της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα.Στο ρεπορτάζ αποτυπώνεται η οργή που συσσωρεύεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω του υπερπληθυσμού στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας.Στη βρετανική εφημερίδα μιλά ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη μετατροπή του νησιού σε μια τεράστια φυλακή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.



Η τοπική κοινωνία έχει στείλει τελεσίγραφο στην Αθήνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα, «είτε θα πάρετε άμεσα μέτρα για να αποσυμπιέσετε το νησί είτε θα ρισκάρετε το ενδεχόμενο μαζικών διαδηλώσεων από έναν ολοένα και πιο θυμωμένο λαό».

«Δηλώνουμε την απόλυτη διαφωνία μας σε πολιτικές που μετατρέπουν τη Λέσβο και άλλες συνοριακές περιοχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να τηρήσει τη δέσμευσή της για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων από το νησί» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Γαληνός.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ μόνο στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια βρίσκονται 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες όταν ο ίδιος χώρος κατασκευάστηκε προσωρινά και μόνο για 2.000 ανθρώπους.

Ο Guardian υπενθυμίζει ότι βάσει τη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2016 όσοι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ότι περίπου 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να έχουν εγκλωβιστεί σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, τα νησιά που βρίσκονται δίπλα στις τουρκικές ακτές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης εξηγεί ότι η αύξηση στις αφίξειες το τελευταίο διάστημα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Ιράκ. «Μετά την πτώση της Μοσουλης υπήρξε μια τεράστια αύξηση, της τάξης του 98%, στους αιτούντες άσυλο. Κάθε αλλαγή σε μια φλεγόμενη ζώνη θα έχει αυτόματα μια τεράστια επίπτωση στις μεταναστευτικές ροές» δηλώνει ο Δανιήλ Εσδράς παραθέτοντας το στοιχείο ότι από τους 3.665 μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο, φτάσαμε στους 4.604 τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο Έλληνες αξιωματούχοι δεν επικρίνουν ευθέως την Άγκυρα για την αύξηση αυτή αλλά την αποδίδουν στην ένταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Είμαστε γείτονες της Τουρκίας, δεν είμαστε το Λουξεμβούργο και άρα είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Όποτε η Τουρκία θέλει να βάλει πίεση στην Ευρώπη ανοίγει τη στρόφιγγα και αφήνει να περάσουν περισσότεροι άνθρωποι» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος: Αν η Τουρκία το ήθελε πραγματικά θα μπορούσε να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις ροές. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αντανάκλαση των προβληματικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: