Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις!


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Μηνύματα αισιοδοξίας και αγάπης εξέπεμψε ο εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού – μη κερδοσκοπικού οργανισμού ‘Make a wish’ (κάνε μια ευχή) Ελλάδος, κ. Χάρης Πατούνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο κέντρο προσχολικής αγωγής ‘Μυστικό κλειδί’ των Ιωαννίνων. Το Make a wish υλοποιεί τις ευχές παιδιών ηλικίας 3 – 18 ετών, που πάσχουν από σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Ξεκίνησε τη δράση του το 1980 με εφαλτήριο την ευχή ενός επτάχρονου, προσβεβλημένου από λευχαιμία, αγοριού, που επιθυμούσε να γίνει αστυνομικός.


Στη χώρα μας ήρθε το 1996 και συνεχίζει ενεργά σε 50 ακόμη χώρες. Απασχολεί 40.000 εθελοντές και έχει πραγματοποιήσει 115.000 ευχές (30.000 ευχές διεθνώς μόνο το 2016). Πρόεδρός του είναι η κ. Αναστασία Μανιά, ενώ πρέσβειρα για το 2016 ήταν η τηλεπαρουσιάστρια Φαίη Σκορδά. ‘Αστερούλης’ είναι, επίσης, ο Μάρκος Σεφερλής, ενώ και άλλες διάσημες προσωπικότητες έχουν σταθεί ως αρωγοί στον σκοπό. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Άκης Πετρετζίκης, καθώς και άλλες διασημότητες του αθλητισμού, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Το Make a wish συνεργάζεται, επιπροσθέτως, με τον οργανισμό ηνωμένων εθνών (ΟΗΕ). Τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν πως το 89% των παιδιών βίωσαν βελτίωση της υγείας τους, μετά την υλοποίηση της ευχής τους. Μάλιστα, το 97% των γονιών διατείνεται πως αυξήθηκε το ψυχικό σθένος και η ευρωστία των γόνων τους, μετά τη συμβολή του Make a wish.


Η επιτυχής εκδήλωση άνοιξε από τον ιδιοκτήτη του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου, κ. Κώστα Αλεξίου, που τόνισε τον διττό χαρακτήρα και στόχο του ιδρύματος : αφ΄ενός την επίτευξη της ευτυχίας των παιδιών και αφετέρου την καλλιέργεια αξιών, όπως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Ο κ. Χάρης Πατούνης έκανε λόγο για τις δράσεις του οργανισμού, που έχουν ως σκοπό την κάλυψη των ψυχικών αναγκών των παιδιών, εν μέσω κρίσης. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ‘Αστέρι της ευχής’ που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. Μετά το πέρας της ομιλίας οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εγγραφούν ως εθελοντές, καθώς και να ενισχύσουν με το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ τον οργανισμό, αγοράζοντας ένα χάρτινο αστέρι. Το Make a wish καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή την αλυσίδα αγάπης και να βοηθήσουν τα παιδιά που παλεύουν καθημερινά με τις ασθένειές τους για να βγούνε νικητές. Μια ευχή που βγαίνει αληθινή μπορεί να τους δώσει τη δύναμη και την ελπίδα που χρειάζονται. Άλλωστε, ‘όταν ένα απίστευτο όνειρό σου γίνεται πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να ξαναγίνεις καλά, έρχεται πιο κοντά’.

*Ελίνα Τουκουσμπαλίδου 
πουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: