Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στα Νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας


Στο Νοσοκομείο της Άρτας εδώ και πολύ καιρό ο αξονικός τομογράφος δε λειτουργεί και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στα Ιδιωτικά Κέντρα προς διερεύνηση των προβλημάτων τους. Πρόσφατα όμως και ενώ καθυστερούν οι διαδικασίες για νέο αξονικό τομογράφο με εντολή της Διοίκησης αποφασίσθηκε ότι όλα τα σοβαρά περιστατικά που απαιτούν αξονική τομογραφία για έλεγχο ή παρακολούθηση να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχει και λειτουργεί αξονικός τομογράφος. Ερωτάται κανείς, ποιος αναλαμβάνει το ρίσκο της υγείας του ασθενή στη διαδικασία της διακομιδής και ποιος θα το συνοδεύει μια και το Νοσοκομείο της Άρτας στερείται του ανάλογου προσωπικού.


Γιατί λοιπόν τόσο καιρό καθυστερεί να αποκατασταθεί η βλάβη του Αξονικού; Γιατί δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες για νέο αξονικό, δεδομένου των πολλαπλών βλαβών που το μηχάνημα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια; Γιατί κρίνεται προτιμότερο για τους σοβαρά πάσχοντες του νοσοκομείου να υπόκεινται στον κίνδυνο της διακομιδής ή συγχρόνως να υποβάλλονται σε μαγνητικές τομογραφίες, που έχουν υψηλό και δυσβάσταχτο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπορούσε να δοθεί λύση με τον αξονικό; Τη στιγμή που το ακτινολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί οι απομείναντες γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία με αύξηση του αριθμού των εξετάσεων. Με πρόσφατο έγγραφο, δόθηκε γραπτή εντολή να γίνονται 20 μαστογραφίες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το ακτινολογικό δουλεύει με δύο γιατρούς για υπερήχους, ακτινογραφίες, μαστογραφίες. Ενώ λοιπόν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις γιατρών δεν κάνουν καμία προσπάθεια να προκηρυχτούν, αλλά με κάθε τρόπο εκβιάζουν για υπερεργασία μετατρέποντας τις ενεργείς εφημερίες σε μικτές ώστε οι συνάδελφοι να μην μπορούν να πάρουν ρεπό. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι νόμιμες εφημερίες είναι μέχρι 7 και προφανώς τον Δεκέμβριο μήνα θα αναγκαστούν σε επιπλέον εφημερίες , πέραν των νομίμων. Έτσι ενώ ζητείται από τους γιατρούς να «βάλουν πλάτη» η διοίκηση δεν φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών. Έως πότε λοιπόν τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με το φιλότιμο των εργαζόμενων γιατρών;  Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας μια καίρια κλινική, η Παθολογική, είναι πλήρως εγκαταλειμμένη. Λειτουργεί με δύο παθολόγους και με αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι εντέλλονται να πραγματοποιούν πέραν του νόμου εφημερίες, χωρίς ρεπό και με υπερεργασία. Συγχρόνως δέχονται περιστατικά και από το Ν. Άρτας που δεν λειτουργεί για πολύ καιρό ο Αξονικός. Η υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών έχει άλλωστε γίνει καθεστώς για τμήματα και κλινικές του ίδιου νοσοκομείου από χρόνια με τη συνευθύνη των διοικήσεων και όλων των κυβερνήσεων.  Ενώ όλα τα προηγούμενα συμβαίνουν στα δύο περιφερικά Νοσοκομεία, οι όποιοι επικουρικοί γιατροί υπηρετούν εκεί είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Για όλα αυτά ευθύνονται βέβαια οι διοικήσεις οι οποίες ουδεμία προσπάθεια κάνουν για να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις και αυτό έχει αντίχτυπό και στην παροχή υπηρεσιών στον ασθενή και στους εργαζόμενους στην υγεία. Ευθύνεται τέλος η κυβερνητική πολιτική, που συνεχίζει και επιτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφήνοντάς τους απλήρωτους και μάλιστα σε μια περίοδο περιορισμού των προϋπολογισμών στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: