Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Από την Σρεμπρένιτσα στη Σαουδική Αραβία – Η συμμετοχή της Ελλάδος σε σύγχρονα εγκλήματα πολέμου

*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

Ο σημαίνων ρόλος της Ελλάδος σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρηματοδοτήσεις, πολεμικός εξοπλισμός, στρατιωτικές δυνάμεις και χορηγίες στους θύτες σφαγών.Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη χώρα μας να παύσει το εμπόριο πολεμικού εξοπλισμού με την Σαουδική Αραβία, διότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας. Παρότι η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη για το εμπόριο όπλων στις 30 Μαρτίου 2016 (που θεσπίζει πως το Ελληνικό κράτος δεσμεύεται να απέχει από το εμπόριο όπλων, που αξιοποιούνται σε επιθέσεις προς αμάχους), ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία και να την προμηθεύει με πολεμικό εξοπλισμό. 


Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό κράτος από τις 6 Ιανουαρίου 2015, ενώ έχει πραγματοποιήσει αιματηρές επιθέσεις στην Υεμένη, παραβιάζοντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Προέβη σε 35 τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές, που αποδείχθηκαν δολοφονικές για πολλούς πολίτες (504 θύματα συγκεκριμένα με 153 εξ’ αυτών παιδιά) και έπληξαν σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά και αγορές. Από την αρχή του πολέμου υπολογίζεται πως έχουν θανατωθεί περισσότεροι από 5.100 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.200 παιδιά. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προβεί σε αξιολόγηση των όπλων που εξάγει, ωστέ να διαπιστώνεται η χρήση τους, καθότι παρατηρείται οξεία κατάχρησή τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο, εφ΄όσον παρατηρείται συστηματική κατακρεούργηση του διεθνούς δικαίου.

Αυτή η περίπτωση φαντάζει γνώριμη, αν ανατρέξει κανείς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ρίξει μια ματιά στα γεγονότα της δεκαετίας του 1990. Συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου, μετά τον Β’ παγκόσμιο, τη λεγόμενη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η υπόθεση είδε τον τελευταίο καιρό πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, διότι καταδικάστηκε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ο αρχηγός των θυτών, Ράτκο Μλάντιτς, σε ισόβια κάθειρξη, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αναλυτικότερα, το έτος 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία, υπό την ηγεσία του αρχηγού τους Μλάντιτς, σκότωσαν περισσότερους από 8.300 μουσουλμάνους άντρες, ηλικιωμένους και αγόρια, στην πόλη της Σρεμπρένιτσα. Μολονότι η πόλη ΄προστατεύονταν΄ήδη από το 1993 από Ολλανδούς στρατιώτες του ΟΗΕ, εντούτοις κανείς δεν εμπόδισε το έγκλημα, παρουσιάζοντας αξιόμεμπτη ανοχή. Πριν ακόμη λήξει η πολιορκία και παύσουν οι βομβαρδισμοί στο πολυπαθές Σαράγεβο, γράφτηκε μια ακόμη μελανή σελίδα για την ιστορία της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα θέλησε να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια και εράνους για συγκέντρωση χρημάτων, όχι τα θύματα, αλλά τους θύτες, τους επιτιθέμενους. 

Μάλιστα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο απόσπασμα, που χρονολογείται στο 1995, από την εκπομπή του Βλάσση Μπονάτσου ‘Άλλα κόλπα’, οπού ο παρουσιαστής παίρνει συνέντευξη από τον ‘χασάπη των Βαλκανίων’ Μλάντιτς, αστειεύεται και συνομιλεί μαζί του, παρουσιάζοντάς τον, ως ήρωα που μισεί τον πόλεμο. Στην ίδια εκπομπή βρίσκεται ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Και οι δύο τονίζουν πως οι Σέρβοι χρίζουν της οικονομικής και ανθρωπιστικής αρωγής των Ελλήνων, καθότι έχουν αδικηθεί απ΄όλους, προωθώντας κακή προπαγάνδα προς το τηλεοπτικό κοινό. Μάλιστα, στην επιχείρηση εθνοκάθαρσης που έλαβε χώρα στην Σρεμπρένιτσα, φαίνεται πως συμμετείχαν περίπου 30 – 40 Έλληνες στρατιώτες της ‘Ελληνικής εθελοντικής φρουράς’. Πολλοί εξ’ αυτών έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της ‘Χρυσής Αυγής’. Οι Έλληνες αυτοί ύψωσαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας, δίπλα από την Σέρβικη σημαία, την επόμενη μέρα από την πτώση της πόλης και φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς, μπροστά από τα ερείπια ορθόδοξου ναού. Τον Ιούλιο του 2006 ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, έδωσε εντολή να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για τους ανθρώπους αυτούς, ενώ το 2008 η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνχεμπορχ Μπίχελ δημιούργησε το ντοκιμαντέρ ‘The Greek way’, που κάνει μνεία στη συμβολή των Ελλήνων στη σφαγή.

Η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, μα εάν μια χώρα δε μαθαίνει από τα λάθη της, θα είναι άξια αισχύνης και ψόγου. Επιπλέον, ό,τι έγινε δεν αλλάζει, μα οι κινήσεις του μέλλοντος μπορούν, και θα πρέπει να είναι πιο σωστές, πιο σώφρονες. Η Ελλάδα συνδέθηκε με μια άδικη σφαγή, με ένα ανείπωτο έγκλημα από τον ‘αρχιτέκτονα της πολιτικής εθνοκάθαρσης’, εξαιτίας του κοινού θρησκεύματος και του κοινού εθνικιστικού οράματος που είχαν πολλοί Έλληνες με τους Σέρβους στρατιωτικούς. Αυτό το γεγονός αποτελεί ψεγάδι και στίγμα για την ιστορία του έθνους. Ας μην την επιβαρύνουμε, λοιπόν, με άλλο ένα!

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου 
*Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: