Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τασούλας: Δεν θα αργήσει η απάντηση για την Αμφίπολη

Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.«Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον. Για τον Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες πληροφορίες, άρα φαντάζομαι ότι εάν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, μια τέτοια πληροφορία, δε θα είχε διαφύγει» τόνισε.



Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια». 

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. Την Κυριακή έγινε γνωστό πως αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, ύψους 2,27μ.

Παράλληλα, η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες.

Από τη διεπιστημονική ομάδα αποφασίστηκε η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Επίσης, θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.

Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

Αποφασίστηκε, επίσης, η απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και η επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.

Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.

Τέλος, πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: