Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Όχι, ο Ντένις Ρόντμαν δεν θα συναντήσει τον αρχηγό των τζιχαντιστών


Όταν τα όρια σάτιρας και πραγματικότητας θολώνουν, συνήθως είναι δείγμα ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο: Ο Ντένις Ρόντμαν χρειάστηκε να διαψεύσει «επισήμως» ότι δεν θα συναντηθεί με τα ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών της ISIS στη Μέση Ανατολή.Γιατί θα μπορούσε να πιστέψει κανείς πως ο παλιός σταρ του ΝΒΑ θα συναντούσε τον «χαλίφη» και τους υπόλοιπους που κάνουν ιερό πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ; Επειδή ο Ρόντμαν έχει συνηθίσει τις ΗΠΑ σε ασυνήθιστες επαφές στο εξωτερικό.Όλα ξεκίνησαν με ένα σατιρικό άρθρο του National Report, το οποίο με συνήθως έξυπνη σάτιρα ρίχνει φως στην επικαιρότητα και στο πώς γίνεται αντιληπτή στα ΜΜΕ και το κοινό τους.


Το άρθρο ανέφερε ότι ο Ρόντμαν δήθεν θα συναντούσε ηγετικά στελέχη του ISIS «ελπίζοντας πως θα μπορούσε να τους μιλήσει και να τους δείξει τον λανθασμένο δρόμο που έχουν πάρει». Οι επισκέπτες του site ήξεραν ότι διάβαζαν σατιρικό κείμενο, αλλά όταν το κοινοποίησαν στα κοινωνικά δίκτυα, η παρεξήγηση πως η αναφορά ήταν «κανονική» δεν απείχε παρά μόνο ένα κλικ.

Έτσι, η αρχικά σατιρική αναφορά κυκλοφόρησε ως πραγματική είδηση στη θάλασσα των περίπου 70.000 κοινοποιήσεων (μόνο στο Facebook). 

Καθώς οι συνεργάτες του Ρόντμαν δεν έβλεπαν την παρεξηγήση να υποχωρεί, αναγκάστηκαν να την διαψεύσουν στο TMZ Sports και να διευκρινίσουν ότι, όχι, ο αθλητής δεν θα πάει στη Συρία ή στο Ιράκ και πως για την ακρίβεια βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ.

Η βάση της σάτιρας, που ήταν και αυτό που την έκανε πιο πιστευτή, ήταν προφανώς οι πρόσφατες επισκέψεις του Ρόντμαν στη Βόρειο Κορέα και τις συναντήσεις του με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν (στον οποίο και τραγούδησε το Happy Birthday).

Δεν υπάρχουν σχόλια: