Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

“Μυρίζουν... εκλογές” - Έξι μειώσεις φόρων και μια αύξηση σε μισθούς – συντάξεις ετοιμάζει μέσα στον Οκτώβριο η κυβέρνηση


Αν και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές τίποτε δεν αποκλείεται. Με τις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί κάθε ενδεχόμενο είναι δυνατό.Τελευταίο χαρτί η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία που μοιάζει να αναζητά ευκαιρία να ... τιμωρήσει την κυβέρνηση.Το κλίμα δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα όπως έχει αποδειχθεί μόνο μέσω ανακοινώσεων, οι πολίτες πρέπει να δουν τη διαφορά στην τσέπη τους και μάλιστα άμεσα.Έτσι και ενώ η τρόικα καταφτάνει όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη άσχετα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να προχωρήσει σε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του πολίτη.


Η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα ρίξει την τιμή κατά 12 περίπου λεπτά κατά μέσο όρο φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.

Η επόμενη κίνηση θα έχει να κάνει με μια ακόμη μείωση η οποία όμως θα φέρει αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα. Η μείωση της έκτακτης εισφοράς θα σημάνει μικρές μεν αλλά αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις:

39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα έρχονται οι αυξήσεις μέσω της αποκατάστασης μισθών και συντάξεων των ενστόλων που αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή ψήφων για τα κόμματα.

Τα αναδρομικά θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά το επόμενο έτος. Όλα δείχνουν σε επίπεδο φορολογίας ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα εξεταστούν τα περιθώρια της σταδιακής μείωσης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 2015. Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%.

Ο ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει στο 13%.

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα όλα τα παραπάνω αναμένεται να τα δούμε στον προϋπολογισμό που θεωρείται ότι θα είναι και αυτός που θα σημάνει και το τέλος του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: