Τα χρησιμοποίησε ο Ιπποκράτης (στη συλλογή του περιλαμβάνονταν 364 φάρμακα), τα συνιστούσαν οι βικογιατροί ή κομπογιαννίτες, ενώ και οι σύγχρονοι επιστήμονες γιατροί δεν τα εγκαταλείπουν.Αξιοποιήθηκαν από την αρχή της ανθρωπότητας για την ίαση και τη διατροφή και μέχρι σήμερα τόσο οι φαρμακοβιομηχανίες, όσο και οι γιατροί δεν παύουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Στην επιστημονική ημερίδα ‘τα φαρμακευτικά φυτά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα’ που διοργανώθηκε στην αίθουσα Γεώργιος Μυλωνάς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν εννέα διαλέξεις, σχετικά με τα βότανα που ωφελούν τους ανθρώπους είτε ως φάρμακα και καλλυντικά, είτε ως βρώσιμα προϊόντα της φύσης.
Το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλίες του Πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Καψάλη και του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη. Ο δεύτερος αναφέρθηκε στους παραγωγούς και στην αναγκαιότητα να δείξει η περιφέρεια την έμπρακτη στήριξή της σε αυτούς. Για το λόγο αυτό θα εκπονηθεί το πρόγραμμα ‘καινοτομία’, που θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του τόπου, δίνοντάς του υπεραξία. Ο εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας Help κ. Ζέκας έδωσε επίσης το παρόν και τόνισε τη σπουδαιότητα του εργοστασίου φαρμάκων, για την ανάπτυξη της περιοχής και την προώθηση και βελτίωση της επιστημονικής έρευνας, σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Εν συνεχεία, ακολούθησαν οι διαλέξεις, που πραγματοποιήθηκαν από ακαδημαϊκούς καθηγητές τμημάτων της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής και της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, πανεπιστημίων από όλη τη χώρα. Επιπλέον, στην εκδήλωση παρευρέθη και ομιλητής από τη Φινλανδία. Το ακροατήριο παρακολούθησε τις ομιλίες και συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις, παραινέσεις και σχολιασμούς. Συζητήθηκαν οι ευεργετικές και ιαματικές ιδιότητες φυτών, όπως ο μανδραγόρας, ο κρόκος, ο σιδερίτης (τσάι του βουνού), το υπερικό και ο ελελίφασκος (φασκόμηλο). Επίσης, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο ελαιόλαδο και στη σπουδαιότητά του για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και στην αναγκαιότητά του, ως βάση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ενώ έγινε αναφορά και στη μαστίχα Χίου, που χρησιμοποιείται πλέον και ως φάρμακο, έπειτα από έγκριση του εθνικού οργανισμού φαρμάκων.
Το ολοήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οργανώθηκε από τη σχολή επιστημών υγείας, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον καθηγητή Φαρμακολογίας κ. Μάριο Μαρσέλο. Στο τέλος της ημερίδας οι παρευρισκόμενοι έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης και τους παραχωρήθηκε γεύμα στο εστιατόριο ‘Φηγός’.
Ελίνα Τουκουσμπαλίδου, Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου