Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το πιο λιτό Πάσχα θα είναι το φετινό και στην Ήπειρο. – Μειωμένες οι τιμές του οβελία και άλλων αγαθών, ενώ σε χαμηλά επίπεδα είναι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Τα περιορισμένα οικονομικά, η ακρίβεια που… θερίζει, κυρίως όμως η αβεβαιότητα και η αγωνία για το αύριο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για να είναι το φετινό Πάσχα, φτωχικό μεν, αλλά… γεμάτο από στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα. Παρά το γεγονός, ότι οι εμπορικοί δρόμοι στην Ήπειρο αναμένεται να έχουν κόσμο, ο τζίρος που θα κάνουν τα καταστήματα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι κατά πολύ μικρότερος από άλλες χρονιές. 
Και αυτό, γιατί οι πολίτες δεν θα αγοράσουν πολλά προϊόντα ή δώρα, ενώ όσοι αποφασίσουν να πάρουν κάτι, θα το κάνουν αφού πρώτα «παζαρέψουν» αρκετά την τιμή. «Φθάσαμε στο σημείο, ακόμη και στα τρόφιμα ο κόσμος να ζητάει καλύτερες τιμές» λένε καταστηματάρχες, που τονίζουν όμως ότι «έχουμε μάθει πλέον να ζούμε με τα λίγα. Ας ελπίσουμε, αυτό το Πάσχα, τόσο ο κόσμος, όσο και η αγορά να δουν τη δική τους Ανάσταση! Το έχουμε ανάγκη όλοι!».

Ο οβελίας…
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος οι τιμές του οβελία αναμένονται αισθητά μειωμένες στην Ήπειρο. Σύμφωνα με κρεοπώλες, στα Γιάννινα οι τιμές θα κυμανθούν από 7 έως 10 ευρώ το κιλό και θα είναι ανάλογες με την ποιότητα, το μέγεθος των αμνοεριφίων κ.α., ενώ σε όλη την Ήπειρο αναμένεται να διατεθούν περίπου 20.000 αμνοερίφια.
Βέβαια, έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων. Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως στα σύνορα, αλλά και σε όλες τις αγορές, με στόχο να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, η σωστή λειτουργία σφαγείων και βέβαια η διατήρηση των τιμών. Πάντως, φέτος τα περισσότερα αμνοερίφια θα είναι ελληνικά (και μάλιστα στην Ήπειρο θα είναι Ηπειρωτικά!), αφού οι εξαγωγές προς άλλες χώρες, όπως Τουρκία και Ιταλία έχουν περιοριστεί.
Σε ό,τι αφορά το Πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με εκτιμήσεις από παραγωγικούς φορείς, φέτος αυτό θα κοστίζει περίπου 10% λιγότερο απ’ ότι πέρυσι, αφού εκτός από το κρέας, μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές και σε άλλα τρόφιμα και αγαθά.

Προσιτά τα δώρα…
Μειωμένες είναι και οι τιμές άλλων εποχικών προϊόντων και ειδών δώρων, όπως λαμπάδες κ.α. Ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που επιθυμεί, ανάλογα βέβαια με το βαλάντιό του, «όμως, ακόμη και με τις μειωμένες τιμές, ουδείς γνωρίζει αν η αγορά θα έχει υποτυπώδη έστω κίνηση τη Μεγάλη Εβδομάδα» λένε πωλητές εποχικών ειδών.
Άλλοι, σημειώνουν, ότι «όσο η αγωνία των πολιτών για το αύριο μεγαλώνει, αφού ήδη γίνεται λόγος για νέα μέτρα τον Ιούνιο, δεν μπορούν να αγοράσουν έστω και κάτι μικρό, μιας και πρέπει να κρατήσουν χρήματα για… παν ενδεχόμενο!» (αναλυτικά το Πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων στα Γιάννινα, στη σελ 5).

Στα ξενοδοχεία…
Το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και κυρίως η άσχημη ψυχολογία των πολιτών φαίνεται ξεκάθαρα και από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Ηπείρου. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας, που δουλεύουν κατά κύριο λόγο με Έλληνες τουρίστες, λένε «κάθε πέρυσι και καλύτερα», αφού φέτος, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις είναι πεσμένες, τόσο μέσα στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στα Γιάννινα, όσο και έξω από αυτές.
Όπως έλεγε χθες, ξενοδόχος του Ζαγορίου, «υπάρχουν δωμάτια για όλα τα γούστα σε πολύ καλές τιμές. Άλλωστε, η ζήτηση φέτος το Πάσχα είναι πολύ πεσμένη και αν δεν είχαμε κάποια –λίγα- γκρουπ που θα έρθουν από άλλες περιοχές της χώρας, θα ήμασταν… άδειοι».

Να ξανάρθουν!
Βέβαια, είναι ανάγκη ακόμη και οι λίγοι που θα έρθουν να μείνουν ευχαριστημένοι, τόσο από τη φιλοξενία –κάτι βέβαια για το οποίο η Ήπειρος διακρίνεται- όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών.
Και αυτό, γιατί το στοίχημα για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή μας είναι να κάνουν τους φετινούς επισκέπτες να ξανάρθουν στην Ήπειρο. «Πλέον τα χρήματά του ο κόσμος τα δίνει εκεί που αξίζει. Στην Ήπειρο πραγματικά αξίζει να τα δώσει, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουμε σε κάθε έναν επισκέπτη ξεχωριστά» λένε ξενοδόχοι.

Οι απόδημοι…
Στο μεταξύ, αν πριν λίγα χρόνια έκανε κάποιος την ερώτηση «Πάσχα χωρίς απόδημους Ηπειρώτες στα χωριά γίνεται;» η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν όχι!
Όμως, κυρίως φέτος, πολλοί είναι οι απόδημοι, που λόγω κρίσης, δεν θα έρθουν στα χωριά τους, αλλά αναγκαστικά θα μείνουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ειδικά οι Ηπειρώτες της πρωτεύουσας χρειάζονται πολλά χρήματα για να έρθουν και με δεδομένη την κατάσταση, πολλοί, αν και το θέλουν, δεν θα το αποτολμήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο και μόνο για βενζίνη θέλουν, μαζί με διόδια πάνω από 220 ευρώ (αν έχουν ένα αυτοκίνητο μέσης κατανάλωσης), ενώ και στα χωριά θα χρειαστεί να ξοδέψουν αρκετά χρήματα.
Βέβαια, πολλοί είναι οι συνταξιούχοι απόδημοι Ηπειρώτες που έχουν ήδη ξεκινήσει να έρχονται, αφού συνδυάζουν το Πάσχα, με μια αρκετά μεγάλη παραμονή, που συνήθως ξεπερνάει τις δυο εβδομάδες. «Τα παιδιά τους όμως και οι άλλοι απόδημοι που δουλεύουν ή έχουν άλλες υποχρεώσεις, πλέον έρχονται λίγες ημέρες μόνο κάθε καλοκαίρι» λένε Ηπειρώτες, που ετοιμάζονται για ένα ακόμη Πάσχα, το οποίο εύχονται να είναι, αν όχι το τελευταίο, τουλάχιστον, από τα τελευταία της κρίσης!..




Πηγή:  firmani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: