Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Πώς θα ψηφίσουν στις εκλογές οι ετεροδημότες

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι ετεροδημότες θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, εφόσον έχουν καταθέσει σχετική αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Η βασική εκλογική περιφέρεια είναι η εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι ετεροδημότες. Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή, οι οι εκλογείς μίας εκλογικής περιφέρειας από εκείνες στις οποίες διαιρούνται οι νομοί αυτοί, δεν είναι ετεροδημότες ως προς τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του ίδιου νομού.

Εξαιρούνται οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί σε Δήμο των νησιών Κύθηρα και Αντικύθηρα, οι οποίοι θεωρούνται ετεροδημότες ακόμα και όταν διαμένουν σε άλλο Δήμο του Νομού Αττικής.

Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια, ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερώνονται ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.



Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: