Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σταύρος Καλογιάννης: Ψεύτικες οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ – Στάση ευθύνης από τη Νέα Δημοκρατία

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με θέμα την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και τη ρύθμιση αυθαιρέτων», παρενέβη ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Πολλές ρυθμίσεις του σ/ν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ιδίως αυτές που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, γι’ αυτό ως ΝΔ ταχθήκαμε υπέρ του σ/ν επί της αρχής. Υπάρχουν όμως σημεία τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία ή για τα οποία διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα:
 
 
Στο Κεφάλαιο Α’, που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων
-Για την αδειοδότηση έργων σε περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο «Natura 2000» (άρθρο 10) η προτεινόμενη διαδικασία είναι αποσπασματική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο σχετικό άρθρο προστέθηκαν την τελευταία στιγμή ολόκληρες παράγραφοι για την ειδική οικολογική αξιολόγηση, για τα αντισταθμιστικά μέτρα και άλλα, ενώ για έργα επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος σε περιοχές Natura δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του ο Υπουργός ΠΕΚΑ. 
 
Το βασικό ερώτημά μου είναι τι έκανε επί δύο χρόνια το ΥΠΕΚΑ για τις περιοχές του δικτύου «Natura 2000»; Πόσες περιοχές «Natura» έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία δύο χρόνια; Η απάντηση είναι: καμία! Πόσα σχέδια διαχείρισης έχουν εγκριθεί; Κανένα.
Σε αντίθεση με το έργο που γινόταν στον τομέα αυτό στο ΥΠΕΧΩΔΕ,
 
το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκατέλειψε τελείως τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας. Πολλοί Φορείς Διαχείρισης παραμένουν με ανενεργά Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς χρηματοδότηση, με κλειστά τα Κέντρα Περιβάλλοντος. Επιπλέον κλείνουν και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 
Μόνον εάν το ΥΠΕΚΑ εγκρίνει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που βρίσκονται στα συρτάρια του και θεσμοθετήσει τις περιοχές Natura, θα υπάρξει ουσιαστική προστασία αυτών των περιοχών και θα μπουν κανόνες στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
 
Η πρότασή μου είναι να προχωρήσει αμέσως το Υπουργείο, στην ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης σε επίπεδο Περιφέρειας, μήπως και διασωθούν οι προστατευόμενες περιοχές.
 
- Επισημαίνω επίσης ότι ουσιαστικές ρυθμίσεις του σ/ν, όπως: θέματα σχετικά με τους αξιολογητές των περιβαλλοντικών μελετών, θέματα ηλεκτρονικής διαχείρισης της αδειοδότησης, θέματα γνωμοδοτήσεων και πολλά άλλα, παραπέμπονται σε ΚΥΑ ή ΠΔ και μάλιστα σε διάστημα ενός έτους! Δεν θα μπορεί συνεπώς να εφαρμοστεί ο νόμος για μεγάλο διάστημα.
 
-Επιφυλάξεις διατυπώνω και για το άρθρο 17 του σ/ν, όπου προβλέπεται η υποχρεωτική κατάθεση παραβόλου, από τον φορέα ενός έργου, προκειμένου να εκδοθεί η Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά ή να απορρίψει τεκμηριωμένα ένα έργο. Δεν μπορεί όμως να ζητάει την καταβολή τελών, προκειμένου να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική μελέτη από ιδιώτη μηχανικό. Πόσω μάλιστα όταν είναι άγνωστο το ύψος αυτού του τέλους, καθώς παραπέμπεται και αυτό σε ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός ενός έτους!

Στο Κεφάλαιο Β’, που αφορά τα αυθαίρετα:
Πριν από δύο χρόνια, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έφερε στη Βουλή μία ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία έδινε οριστική λύση σε ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παράλληλα απέφερε έσοδα στο Κράτος, τα οποία τα είχε απόλυτη ανάγκη. Ποιά ήταν τότε η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ; Διαβάζω δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου (διατηρώντας τη σύνταξη του κειμένου) από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009:
 
«Η λεγόμενη «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων είναι ένα προκλητικό φοροεισπρακτικό μέτρο. Επιβάλλει χαράτσι στους πολίτες, δίνοντας από τη μία το σήμα της ανοχής αλλά και χωρίς να δίνει λύση ούτε στο πρόβλημα της αυθαιρεσίας, ούτε στην παράνομη ιδιοκτησία του πολίτη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση …».
 
Πόσο μακρυά από την πραγματικότητα ακούγονται αυτά τα λόγια αλλά και πόσο ψεύτικα αποδείχθηκαν. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον εφάρμοσε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους αλλά τις επεκτείνει με τη ρύθμιση που συζητάμε για τα αυθαίρετα κτήρια.
Ας συγκρίνει κάθε πολίτης την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση, σε σχέση με την στάση ευθύνης της Ν.Δ.
 
Υπάρχουν όμως αρκετά θέματα προς διόρθωση στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, όπως:
 1)Ο κοινωνικός συντελεστής για τον υπολογισμό του προστίμου (άρθρο 24) χρειάζεται επανεκτίμηση, ώστε να γίνει δικαιότερος.
 
 2)Στην §18 του άρθρου 24, με την οποία υπάγονται στο νόμο κτίρια που ανεγέρθησαν βάσει αδείας η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε, πρέπει να προστεθεί ότι η υπαγωγή γίνεται μόνον εφ’ όσον τα κτίρια αυτά δεν βρίσκονται εντός δάσους, δασικής έκτασης ή ρέματος.
 
 3)Η εξαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών του Δημοσίου από την υποχρέωση καταβολής προστίμου είναι απαράδεκτη. Δηλαδή όταν αυθαιρετεί το Δημόσιο δεν υπάρχουν ευθύνες; Αυτό το μήνυμα περνάει το Υπουργείο, γι’ αυτό χρειάζεται να διορθωθεί η §20 του άρθρου 24.
 
 4)Ο καθορισμός ειδικών ζωνών εξισορρόπησης των πολεοδομικών επιβαρύνσεων, σε όλους ουσιαστικά τους Δήμους της χώρας (άρθρο 25), θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
 
Για να μπει «κόκκινη γραμμή» στο θέμα των αυθαιρέτων κτισμάτων θα έπρεπε στο σ/ν να υπάρχουν ρυθμίσεις για την αποφυγή δημιουργίας του ίδιου φαινομένου στο μέλλον, όπως είχαμε κάνει ως ΥΠΕΧΩΔΕ με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Όμως αυτές οι ρυθμίσεις λείπουν από το σ/ν και προβλέπω ότι θα συνεχίσουν τα ίδια προβλήματα με τα αυθαίρετα και στο μέλλον.
 
Τέλος, η διάταξη περί δωρεάς μελετών (από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε φορείς του δημοσίου) πρέπει να αποσυρθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: