Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η οικονομική κρίση διαλύει τον κοινωνικό ιστό...

Η οικονομική κρίση διαλύει τον κοινωνικό και οικογενειακό ιστό της χώρας και οδηγεί ακόμα και ευυπόληπτους πολίτες (τους συνήθως αποκαλούμενους υπεράνω υποψίας…) σε απονενοημένες κινήσεις. Και αν μέχρι – σχετικά – πρόσφατα, παραδείγματα τέτοιας μορφής, είχαν να επιδείξουν κυρίως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τώρα   το φαινόμενο έχει επεκταθεί και «ακουμπά» σχεδόν κάθε πόλη της Ελλάδος.


ΤΟΝ ΠΡΟΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ…

Η επιδημία των αυτοκτονιών, παρ’  ολίγο να στοιχίσει χθες τη ζωή ενός καταστηματάρχη από την Άρτα. Μην αντέχοντας τα οικονομικά προβλήματα – όπως γράφει η Αρτινή ηλεκτρονική εφημερίδα «Γνώμη»- πήρε το αυτοκίνητό του, το οποίο κατηύθυνε σε γκρεμό, στο Κορφοβούνι. Η οικογένειά του, που αντιλήφθητε τις κινήσεις του, ενημέρωσε την Αστυνομία που κινητοποιήθηκε άμεσα και έφτασαν πριν προλάβει να ολοκληρώσει το σχέδιο του. Από εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η ειδική διαπραγματεύτρια της Αστυνομίας η οποία μετά από μια ώρα κατάφερε να τον πείσει και άλλαξε την απόφασή του. Οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ωστόσο το σοκ για την οικογένεια και την  κοινωνία της Άρτας ήταν μεγάλο.

ΑΠΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ!
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό  γεγονός διάλυσης του κοινωνικού ιστού αποτελεί και η προχθεσινή  δραματική ιστορία με  την απαγωγή της κόρης του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα.
Οι ίδιοι, οι τρεις συλληφθέντες,  ισχυρίστηκαν ότι έφτασαν στην απόφαση να προχωρήσουν στην εγκληματική τους πράξη   εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου  στο οποίο είχαν περιέλθει. Ήταν τόσο έντονο αυτό – που όχι μόνο χρησιμοποίησαν ως συνεργούς μάνα και σύζυγο- αλλά και αρκέστηκαν από τα αρχικά 4 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν να πέσουν στις 43.000 ευρώ, τα οποία και μοιράστηκαν άμεσα μάλιστα!

ΣΩΡΕΙΑ ΚΛΟΠΩΝ
Η αυξημένη μικροεγκληματικότητα, με τις αλλεπάλληλες κλοπές για ελάχιστα χρήματα και κοσμήματα, με την απειλή μάλιστα βίας που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο,  έχει αφετηρία συνήθως την οικονομική ανέχεια (αλλά και την απελπισία) που διακατέχει όλο και περισσότερα άτομα, που αντιμετωπίζουν  οξύ  πρόβλημα διαβίωσης. Αυτό αποτελεί και μια από τις αιτίες που οι μέχρι πρόσφατα σχετικές νησίδες ασφάλειας και ησυχίας που υπήρχαν στην Ήπειρο, έχουν πλέον εξαφανιστεί, καθώς στα εγκληματικά στοιχεία που άλλοτε ήταν σεσημασμένα και μπορούσαν να τεθούν πιο εύκολα υπό έλεγχο, προστίθενται και άνθρωποι της «διπλανής πόρτας» που ποτέ τους δεν είχαν «πάρε – δώσε» με το Νόμο.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
Η εγκληματικότητα είναι η μια πτυχή διάβρωσης της κοινωνίας μας από την οικονομική κρίση. Η άλλη, έχει να κάνει με τις ενδοοικογενειακές συνέπειες. Άλλοτε επιτυχημένοι επιχειρηματίες και άριστοι οικογενειάρχες, βρίσκονται από τη μία ημέρα στην άλλη στο «κενό», μη μπορώντας εξαιτίας της ύφεσης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αποτέλεσμα να κλονίζεται η υγεία τους, να περιχαρακώνονται στον εαυτό τους, να οδηγούνται στην κατάθλιψη και ορισμένοι στην αυτοκτονία. Το εντυπωσιακό είναι ότι στους λόγους που οδηγούν σε αυτοκτονίες δεν περιλαμβάνονται μόνο τα χρέη, αλλά η ανεργία και οι μειώσεις μισθών που υποβαθμίζουν τη ζωή των οικογενειών των αυτοχείρων. Όπως δήλωσε μάλιστα χθες ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βενετσάνος Μαυρέας, κάθε ποσοστιαία μονάδα που αυξάνει η ανεργία, οδηγεί σε αύξηση 3% του ποσοστού των αυτοκτονιών!

40% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟ 2011
Η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών οι οποίες σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, που η οικονομική κρίση πλήττει την Ελλάδα, επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, την περίοδο 2007-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 17%. Ακόμη πιο δραματικά είναι τα στοιχεία για το 2011, καθώς το πρώτο πεντάμηνο, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, υπάρχει αύξηση αυτοκτονιών που αγγίζει το 40% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2010. Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο και η κρίση δεν είχε ξεδιπλωθεί ακόμα στην Ελλάδα. Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν πέρυσι τις 2.500. Πλέον όλο και πιο συχνά καλούν άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το Υπουργείο Υγείας – σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες – στη δημιουργία ομάδας κρούσης για να προλαβαίνει  τις ...αυτοκτονίες αλλά και τα περιστατικά κατάθλιψης.  Στο δίκτυο θα συμμετέχουν  δικαστές, αστυνομικοί, καθηγητές, ιερείς αλλά και στελέχη οικονομικών υπηρεσιών όπως εφορίες, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα όσοι σκοπεύουν να προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα.
 
Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: