Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στον Κορυδαλλό η νέα πτέρυγα της Βουλής

Δεν γνωρίζω τι συνέβη Μεγάλη Τετάρτη (θαύματα τέτοια μέρα δεν έχουν αναφερθεί στο Ευαγγέλιο) και συνελήφθησαν ο κ. Τσοχατζόπουλος και οι συνεργοί του. Απλώς αναρωτιέμαι τι ακριβώς μεσολάβησε και ενεργοποιήθηκε όλο το σύστημα για να συμβεί αυτό το οποίο έπρεπε να είχε γίνει μάλλον εδώ και μερικά χρόνια. Και μάλλον χωρίς την ευθύνη των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, που δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους. Ηθελαν και παραήθελαν, λένε όσοι γνωρίζουν. 
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, εμβληματική μορφή της Μεταπολίτευσης... είχε ξεφύγει, που λέει και η διαφήμιση με τις αμπάρες. Ζούσε πιο πλούσια και από εισηγμένο στο Χ.Α. επιχειρηματία το 1999. Καμιά εικοσαριά σπίτια, ταξίδια, κοσμήματα για τη θρασύτατη νεόπλουτη σύζυγό του που τη συζητούσε όλη η Αθήνα, μια ζωή που ήταν σαν να φώναζε παντού «τα άρπαξα, κορόιδα, από την πολιτική». Συνελήφθη τώρα και κρατείται με δύο κατηγορίες: η μία αφορά τις μίζες από την αγορά υποβρυχίων και η άλλη διότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει στο «πόθεν έσχες» του περιουσιακά στοιχεία που τελικώς συνδέθηκαν μαζί του, κυρίως ακίνητα. Λέμε, λοιπόν, απλώς, ότι αν αφήσουν δέκα εξειδικευμένους εισαγγελείς να κάνουν τον ίδιο σοβαρό έλεγχο, χωρίς προσκόμματα, στους 500 πολιτικούς που έχουν διατελέσει βουλευτές την τελευταία εικοσαετία, θα πρέπει να ανοίξουν νέα πτέρυγα στον Κορυδαλλό. 

Για φανταστείτε τι θα βρισκόταν έτσι και ελέγχονταν 500 «πόθεν έσχες» πολιτικών με άνοιγμα λογαριασμών, αυτών και των συγγενών τους πρώτου βαθμού, στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό - στην Ελβετία και αλλού. Μπορείτε να διανοηθείτε τι θα προέκυπτε αν απλώς συγκρινόταν η περιουσιακή κατάσταση πολιτικών από την πρώτη μέρα που μπήκαν στη Βουλή έως και την τελευταία που θήτευσαν εκεί. Και λίγο μετά πάντως, γιατί πολλοί από αυτούς, έξυπνα πράττοντας, τα εμφανίζουν μετά. Να μου πείτε, «η χώρα βουλιάζει κι εσείς θέλετε να κλείσουμε το μισό πολιτικό σύστημα στη φυλακή;». Οχι, αλλά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ίσως ο κόσμος έπαιρνε κουράγιο να συνεχίσει τις θυσίες αν έβλεπε ότι κάποιοι όντως πληρώνουν. Και φυσικά οι επόμενες γενιές των εθνοσωτήρων θα το ξανασκέφτονταν πριν κλέψουν. Θα μπορούσαν οι δικαστές να το κάνουν βέβαια και αλλού, όπως σε ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους ή σε δημοσιογράφους ή και στους εαυτούς τους. Αλλά αν είναι να εξαντληθούμε στον Ακη, που σταμάτησε να κλέβει το 2003 και κατέληξε στη φυλακή ύστερα από μία δεκαετία, μάλλον χλομό το βλέπω το θέμα της κάθαρσης.



Τάσος Καραμήτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: