Ο "Καγκελάρης" είναι ένας παραδοσιακός ηπειρώτικος πασχαλινός χορός. Συναντάτε στην ευρύτερη περιοχή αλλά στο χωριό Παπαδάτεςγιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Χορεύεται τέσσερις μέρες, το τριήμερο της Ανάστασης (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη) με αποκορύφωμα σήμερα την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Μπροστά χορεύουν οι φουστανελοφόροι και οι βρακοφόροι (με τιςμπουραζάνες) άνδρες και γυναίκες με τις τοπικές Σουλιώτικες παραδοσιακές στολές, ακολουθούν οι υπόλοιποι άνδρες κατά σειρά ηλικίας, στην συνέχεια οι γυναίκες και τέλος τα μικρά παιδιά.
Τους στίχους των τραγουδιών τραγουδούν οι πρώτοι μισοί και στην συνέχεια τους επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι.
Ο βηματισμός είναι ίδιος σε όλα τα τραγούδια, και κάποιες φορές δύο χορευτές που προηγούνται του χορού κάνουν διάφορες χορευτικές φιγούρες. Σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη, σχηματίζεται ξεχωριστός εσωτερικός κύκλος από τις γυναίκες.
Τα τραγούδια αναφέρονται στην εκκλησία μας, εξυμνούν την πίστη μας, την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο.
Αναφέρονται επίσης στην αγάπη, στην ξενιτιά, στον πόλεμο των Σουλιωτών με τους Τούρκους και την προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό, στην τοπική παράδοση και σε διάφορα άλλα γεγονότα.
Την Τρίτη του Πάσχα το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία, χορεύουν στον αύλειο χώρο στον Άγιο Γεώργιο, και την Παρασκευή το πρωί στο παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής.
Η γιορτή ξεκινάει σήμερα (Παρασκευής της Λαμπρής - Ζωοδόχου Πηγής) το απόγευμα στην πλατεία των Παπαδατών. Στην πλατεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, οι Αρχές του Νομού και κάτοικοι και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.
Σ΄ αυτόν τον παραδοσιακό χορό της Λαμπρής τα μουσικά όργανα δεν είχαν καμιά θέση, οι χορευτές τραγουδούσαν και χόρευαν συγχρόνως. Οι χορευτές άρχιζαν το χορό τραγουδώντας αντιφωνικά, τραγούδια σε εξάσημους ρυθμούς
Με την καθολική συμμετοχή των συγχωριανών και του κόσμου από τα γύρω χωριά, γίνεται το δίπλωμα του χορού την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος, με τον Ιερέα και τους τοπικούς άρχοντες του χωριού να ηγούνται του χορού και παράλληλα να τραγουδούν στίχους για την Παναγία, και να εκφράζονται οι ευχές να ξαναβρεθούμε πάλι του χρόνου να εορτάσουμε όλοι μαζί το Πάσχα.
Με το τέλος του χορού, η καμπάνα σημαίνει χαρμόσυνα και όλοι στην συνέχεια κάθονται στα καφενεία του χωριού για να απολαύσουν τους εκλεκτούς μεζέδες και να διασκεδάσουν μαζί με τους γνωστούς, τους συγγενείς και τους φίλους.
Πηγή: pamepreveza.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου