Μειώσεις των ποσών εφάπαξ και εναλλακτικά ή συμπληρωματικά - αυξήσεις και των εισφορών που καταβάλλουν οι παλαιοί (πριν από τις 31/12/92) ασφαλισμένοι τουλάχιστον για τα 6 στα 10 Ταμεία Πρόνοιας, έρχονται έως τον Ιούνιο. Τις προσαρμογές αυτές στα εφάπαξ που υποχρεούται να κάνει με βάση το Μνημόνιο, το σχετικό νόμο του 2012, αλλά και τα οικονομικά των Ταμείων η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές, «φωτογραφίζει» Μελέτη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Η Μελέτη, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα “Ημερησία” εντοπίζει τη σχέση ανταποδοτικότητας, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και των ποσών εφάπαξ που αποδίδει κάθε Ταμείο Πρόνοιας (ή τομέας στους ενοποιημένους φορείς - ΝΠΔΔ) που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Και με βάση τα στοιχεία όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία, εντοπίζει σε σύνολο 35 τομέων (όσα απέστειλαν στοιχεία):
Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) που χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Οπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύει η εφημερίδα, στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%).
Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).
Με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων - πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα 7 Ενιαία Ταμεία (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΙΚΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ και ΤΕΑΠΑΣΑ).
Η σχέση ανταποδοτικότητας-εισφορών και παροχών αποτιμήθηκε λαμβάνοντας υπόψη:
Τους μέσους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή έως το 2011, τεχνικό επιτόκιο 3,15% για τα έτη 2008-2011, 3% από 2011- 2007, 4% από 1990 ? 2000 και 5% για τα έτη πριν από το 1990, τις ωριμάσεις μισθών (για Ταμεία Πρόνοιας Μισθωτών) τους τυχόν κοινωνικούς πόρους και σταθερά ποσά εισφορών (για Ταμεία αυτοαπασχολουμένων, όπως υγειονομικών, δικηγόρων, μηχανικών κ.ά.).
Τις μειώσεις των ποσών εφάπαξ που έχουν γίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στη ΔΕΗ και την Εμπορική Τράπεζα.
Στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται Ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Πηγή: newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου