Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η Ζένια Καράμπαλη για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Tης Ζένιας Καράμπαλη
Το 2002  (επί υπουργίας εξωτερικών Γ.Παπανδρέου) υπεγράφη από την ΕΕ η  «συμφωνία Δουβλίνο II», σύμφωνα με την οποία ένας μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει για πρώτη φορά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος μετανάστης εισέλθει σε ευρωπαϊκή χώρα και συλληφθεί, δε θα επιστρέψει στην χώρα καταγωγής του αλλά στην χώρα της ΕΕ στην οποία πρωτοεισήλθε, η οποία δυστυχώς σε συντριπτικό ποσοστό είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με την Frontex, το 2010, 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη εισήλθαν μέσω της Ελλάδας , κάτι που δεν εκπλήσσει, λαμβανομένης υπόψη της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας. Στην Ελλάδα εισέρχονται περίπου 300 λαθραίοι μετανάστες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεχόμαστε περίπου 100.000 εξαθλιωμένους ανθρώπους το χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους  εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία.


Για το λόγο αυτό υπεγράφη στο πρώτο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον Μάιο του 2010 διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών περί επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας αυτής η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να υποβάλει στην τουρκική πλευρά μέχρι και 1000 αιτήματα επανεισδοχής λαθρομεταναστών  το χρόνο, ενώ σε κάθε αίτημα μπορεί να περιλαμβάνεται απεριόριστος αριθμός μεταναστών αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να τεκμηριώσει ότι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια από τουρκικό έδαφος. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το 2010, που σημειώθηκε ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, η χώρα μας παραδόξως έκανε μόλις 295 αιτήματα ζητώντας από την Άγκυρα να πάρει πίσω μόλις 10.198 ανθρώπους. Η δε Άγκυρα αποδέχθηκε μόνο το 5% εξ αυτών που –σύμφωνα με τους πανηγυρισμούς και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης – ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί ξανά στο έδαφός της! Αποτέλεσμα της αθρόας εισροής παράνομων μεταναστών στην χώρα μας είναι η σημερινή τραγική κατάσταση του κέντρου της Αθήνας. Σε μία τεράστια ακτίνα πέρα από την πλατεία Ομονοίας, αλλά και σε περιοχές του ιστορικού κέντρου ακόμη, κανείς δε μπορεί να κυκλοφορήσει μετά τη δύση του ήλιου. Το ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο των αλλοδαπών πνίγει τους χτυπημένους από την κρίση εμπόρους καταστηματάρχες, ενώ το δίπτυχο της παράνομης πορνείας των αλλοδαπών και της προκλητικά ανοιχτής εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ακόμη και πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο της Αθήνας, μαζί με τις εισαγόμενες –ξεχασμένες εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα- μεταδοτικές νόσους, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη απειλή για την Δημόσια Υγεία. Ως μαγική λύση για το πρόβλημα αυτό που μαστίζει την ελληνική κοινωνία  προκρίνεται από την κυβέρνηση η δημιουργία 30 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας!  Είναι προφανές ότι όλο αυτό γίνεται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ενόψει των επικείμενων εκλογών και για ψηφοθηρικούς λόγους. Πρόκειται όμως και για εμπαιγμό της κοινής γνώμης διότι όταν ο υπουργός προστασίας του πολίτη έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο μετανάστες μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, πως είναι δυνατό να στεγαστεί αυτό το ένα εκατομμύριο  παρανόμων μεταναστών σε 30 στρατόπεδα των 1000 ατόμων ανά την ελληνική επικράτεια; Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας των εν λόγω κέντρων εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Αν μπορεί όμως η Ε.Ε. να μας διαθέσει όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη 250 εκ. ευρώ για την κατασκευή των κέντρων τότε γιατί για 325 εκ. ευρώ μας κόψανε για τρίτη φορά κύριες και επικουρικές συντάξεις; Το πρόβλημα δεν λύνεται με ξενοδοχειακού και στρατοπεδικού τύπου λύσεις. Μεταθέτοντας το πρόβλημα από την μια περιοχή της χώρας στην άλλη δημιουργείται νέο χάος στο μεταναστευτικό ζήτημα.  Απαιτείται׃
 1. Θωράκιση των ελληνικών συνόρων με δράση από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
2. Άμεση τροποποίηση ή κατάργηση της «συμφωνίας Δουβλίνο II» που καθιστά την Ελλάδα μια χώρα που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μοναχική και αδύναμη ένα τεράστιο κύμα παράνομης μετανάστευσης χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί πραγματικής κοινοτικής αλληλεγγύης και την έχει μετατρέψει σε χωματερή. Άλλωστε ο απερχόμενος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ, αναγνώρισε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο  να αναλαμβάνουν πολύ περισσότερη ευθύνη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» και υποστήριξε ότι « θα πρέπει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση του «Δουβλίνου II»
3. Άσκηση πίεσης στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να ενεργοποιηθεί πλήρως η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία.
 Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι αναγκαία η χάραξη μια άλλης μεταναστευτικής πολιτικής η οποία κύριο γνώμονα θα έχει την προστασία των ελληνικών συμφερόντων και τέτοια πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αμφισβητηθούν οι συμφωνίες που την περιορίζουν και δεν ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες που την διευκολύνουν αλλά για κάποιους λόγους παραμένουν ανενεργές.

Ζένια Καράμπαλη, Δικηγόρος
Υποψήφια Βουλευτής Ιωαννίνων – Ανεξάρτητοι Έλληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: