Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στην Ήπειρο έφτασε στο 22,5%, με «πρωταθλητές» τους νέους μας

ΣΠΑΕΙ ΤΑ…ΚΟΝΤΕΡ Η ΑΝΕΡΓΙΑ! Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τη βαθιά κρίση που βιώνει η Ελλάδα, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν ότι η ανεργία καταρρίπτει μήνα με τον μήνα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την βαθιά κρίση που βιώνει η Ελλάδα, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και της συνεχούς ύφεσης. 

Στα μεγαλύτερα «θύματα» συγκαταλέγεται και η Περιφέρεια Ηπείρου, το ποσοστό της οποίας τον Ιανουάριο άγγιξε το 22,5%, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος ήταν 21,8%.



Οι «επίσημοι» άνεργοι…

Σε όλη τη χώρα οι «επίσημοι» άνεργοι ανήλθαν σε 1.084.668 άτομα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 46,6%, ενώ μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τον Δεκέμβριο 2011, προστέθηκαν άλλοι 32.331. Δηλαδή πάνω από 1000 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη δουλειά τους! Άγνωστο φυσικά παραμένει πόσοι ακόμη (μακροχρόνια άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ) βρίσκονται στην ίδια θέση.

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα το δραματικό της κατάστασης, αρκεί να δει τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Τον Ιανουάριο του 2008, το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 7,8%. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια, το ποσοστό τριπλασιάστηκε. Το ίδιο (κατά 2,8 φορές) και ο αριθμός των ανέργων (από 382.801, σε 1.084.668).

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιανουάριο του 2012, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.880.120 άτομα. Οι άνεργοι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ανήλθαν σε 1.084.668 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.342.853 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 363.369 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (μείωση 8,6%) και κατά 25.953 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 (μείωση 0,7%).



Φυσικό επακόλουθο…

Το γεγονός ότι η ανεργία στην χώρα μας καλπάζει, αποτυπώνεται και στο ότι αν και εορταστική περίοδος, η κίνηση στην αγορά είναι σαφώς πολύ πιο περιορισμένη από πέρυσι, παρά το ότι οι τιμές σε τρόφιμα και άλλα αγαθά έχουν κάπως μειωθεί.

«Όταν δεν υπάρχει έσοδο από πουθενά, τι να πρωτοκαλύψει το επίδομα ανεργίας», έλεγε χθες στον «Π.Λ.» ένας από τους εκατοντάδες νέους Γιαννιώτες άνεργους, σημειώνοντας ότι Πάσχα και γιορτές έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ή πιο σωστά δεν υπάρχει η διάθεση, όπως παλιά.

Αυτό είναι που ανέδειξε και στο χθεσινό κύριο θέμα του ο «Π.Λ.», ότι δηλαδή το… πορτοφόλι ρυθμίζει την αγορά και φυσικά την ψυχολογία των πολιτών, η οποία τελευταία βρίσκεται στο ναδίρ.



«Πρωταθλητές» οι νέοι!

«Πρωταθλητές» στην ανεργία αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι νέοι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στις ηλικίες 15-24 ετών (50,8%) και στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών (28,7%). Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 25,7% και στους άνδρες στο 18,7%.

Το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας λοιπόν βρίσκεται κυριολεκτικά αφοπλισμένο.

Σε μια χώρα που σήμερα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για ανάπτυξη, οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια έχουν αποφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Έτσι η ανεργία… τσακίζει τους νέους, αναγκάζοντας τους περισσότερους να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.



***

• Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που έχει ήδη ξεκινήσει και επίσημα από χθες η προεκλογική περίοδος.

Κι επειδή είναι πολύ της… μόδας τελευταία οι δημοσκοπήσεις, ενόψει εκλογών, είναι βέβαιο ότι οι άνεργοι θα αναδεικνύονταν σε… πρώτο κόμμα με το ποσοστό που έφτασαν τον Ιανουάριο (21,8%).

Άγνωστο λοιπόν πώς θα αντιδράσει στις επικείμενες εκλογές το 1 εκ. ανέργων, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν δει τη ζωή τους να γυρίζει ανάποδα…

Πηγή:www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: