Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων νεομεταναστών


H αυστραλο-ελληνική κοινωνική πρόνοια διεξήγαγε στη Μελβούρνη ενημερωτικό σεμινάριο σχετικά με τις βίζες και το μεταναστευτικό δίκαιο της Αυστραλίας. Το σεμινάριο απευθυνόταν στους νεοφερμένους Έλληνες των οποίων ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες καθώς όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.


Οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους ήταν νέοι οικογενειάρχες που έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα στην Αυστραλία, κατέχουν κάποια προσωρινή βίζα (κατά κύριο λόγο φοιτητική) και ενδιαφέρονται να μάθουν τις δυνατότητες και επιλογές που υπάρχουν για την παραμονή τους στην χώρα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι νεοφερμένοι πάνε στην Αυστραλία από την Ελλάδα με ελλιπείς και σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανητικές πληροφορίες για την χώρα, χωρίς σαφή γνώση της μεταναστευτικής της πολιτικής και χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης, του συστήματος και της καθημερινής ζωής. Ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα πολλές φορές χάνονται στον κυκεώνα των πληροφοριών που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης. Βρίσκονται λοιπόν σε σύγχυση για το ποια οδό να ακολουθήσουν, ανάλογα πάντα με τις προσωπικές τους περιστάσεις, ώστε να επιτύχουν το πολυπόθητο: την εξασφάλιση της μόνιμης παραμονής τους στην Αυστραλία.

Και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της στέγης και της εύρεσης εργασίας για να βγάλουν τα προς το ζην και να πληρώσουν τα έξοδα της βίζας, τις σχολές που φοιτούν οι ίδιοι, τα σχολεία των παιδιών τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και πολλά άλλα.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε και αυτούς που έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα αλλά έζησαν ελάχιστα ή καθόλου στην Αυστραλία και που επίσης τώρα αφήνουν την Ελλάδα για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στην Αυστραλία. Αυτοί δεν έχουν το άγχος και τα έξοδα μιας βίζας και σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από την παραπάνω κατηγορία αφού έχουν τα δικαιώματα του αυστραλού πολίτη με ότι αυτό συνεπάγεται: επιδόματα από το Centrelink, δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους περίθαλψη και εκπαίδευση, εκπτώσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, στα εισιτήρια και άλλες παροχές που προσφέρονται σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Δεν γνωρίζουν όμως το σύστημα και τις υπηρεσίες, πολλοί μιλούν λίγα ή καθόλου αγγλικά, και συχνά αντιμετωπίζουν την έλλειψη κατανόησης ή ακόμα και τη σκληρότητα των κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών που όλο και περισσότερο χάνουν τον κοινωνικό και προνοιακό τους χαρακτήρα. Χρειάζονται λοιπόν κάποιον να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να καταλάβουν και να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και του συστήματος.

Η αυστραλο-ελληνική κοινωνική πρόνοια αντιλαμβανόμενη από πολύ νωρίς όλα αυτά τα προβλήματα προσαρμογής και εγκατάστασης των συμπατριωτών μας, με το πρώτο κύμα μετανάστευσης που έκανε την εμφάνισή του πριν δύο χρόνια, ξεκίνησε μια έντονη δραστηριότητα με στόχο την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη των νέων μεταναστών.

Το πρόσφατο αυτό σημαντικό εγχείρημα της Πρόνοιας για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα, υλοποιείται μέσα από ένα εκτενές ερωτηματολόγιο το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική μορφή του ερωτηματολογίου είναι δυνατή μέσα από την ιστοσελίδα της Πρόνοιας (http://www.agws.com.au) ενώ το ερωτηματολόγιο διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: