Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

To συλλαλητήριο της Μακεδονικής τιμής!


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Η ένταση για το πολύκροτο ζήτημα των Σκοπίων έφθασε στο ζενίθ, χθες το μεσημέρι στο συλλαλητήριο για το όνομα Μακεδονία. Περίπου 100.000 πολίτες κατέκλυσαν τη Λεωφόρο Νίκης και την Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν για τις τελευταίες εξελίξεις. Φορούσαν στολές με τον Ήλιο της Βεργίνας και άλλα αρχαιοελληνικά ενδύματα. Ανάμεσά τους μάλιστα βρισκόντουσαν και παιδιά, διότι φυσικά τα παιδιά που είναι ανήλικα, έχουν ήδη σχηματίσει μια εμπεριστατωμένη και ορθή πολιτική σκέψη. Πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Κώστας Ζουράρις, η κ. Βούλα Πατουλίδου, ο κ. Κώστας Καραμανλής και πολλοί άλλοι, διαδήλωσαν με το πλήθος, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και πρόσωπα του κλήρου, όπως ο αγαπητός (;) Μητροπολίτης Άνθιμος.


Οι μεν υποστηρικτές
Οι υποστηρικτές του συλλαλητηρίου έκαναν λόγο για μια συλλογική και δυναμική προσπάθεια, ώστε να διατρανωθεί πως η ιστορία της Ελλάδας δεν χαρίζεται και πως η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική. Κατηγόρησαν το σύνδρομο αλυτρωτισμού που φαίνεται να προβάλλουν οι Σκοπιανοί, ενώ μάλιστα εξαπέλυσαν πυρά κατά των δημοσιογράφων, καθότι τα μεγάλα κανάλια (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ) δεν κάλυψαν το γεγονός (!), ούτε μετέδωσαν έκτακτα δελτία. Επίσης βρήκαν την ευκαιρία να ασκήσουν βαρύτατη κριτική για την κυβέρνηση και την πολιτική της, αφού ισχυρίστηκαν πως παρουσιάζει αξιόμεμπτη ανοχή σε ένα ζήτημα εθνικού κύρους και ιστορικής σημασίας.

Οι δε πολέμιοι
Οι αντιτιθέμενοι από την άλλη, τόνισαν τον εθνικιστικό – φασιστικό τόνο της διαδήλωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Παύλος Πολάκης μάλιστα χαρακτήρισε χουντικούς τους ταγούς της, ενώ στην Καμάρα την ίδια ώρα είχαν συγκέντρωση, κατά του συλλαλητηρίου, ομάδες αντιεξουσιαστών.
Οι πολέμιοί του υποστήριξαν ότι το αντίστοιχο συλλαλητήριο του 1992 είχε συγκεντρώσει 500.000 πολίτες, ενώ το χθεσινό 100.000, ενώ με μια μάλλον περιπαικτική διάθεση, το συνέκριναν και με τις ομιλίες του <<πάλαι ποτέ>> Ανδρέα Παπανδρέου, όπου η παρουσία των ανθρώπων ήταν σοκαριστικά έντονη, με τα άτομα να ξεπερνούν το 1.000.000. Προς επίρρωσην των θέσεων περί φασισμού, μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, άγνωστοι έγραψαν -αναίσχυντα- το όνομα <<Χρυσή Αυγή>> με μαύρο σπρέι στο μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα
Όλη αυτή η φρενίτιδα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σίγουρα αποτελεί τροφή για σκέψη. Από τη μια οι εθνικιστές Σκοπιανοί και από την άλλη οι σοβινιστές Έλληνες, δυσχεραίνουν τη διαδικασία λήψης μιας τελικής και, όσο γίνεται, πιο σωστής απόφασης. Η αλήθεια είναι πως μάλλον η Ελλάδα έχει χάσει το παιχνίδι εδώ και χρόνια, αφού όλοι οι υπόλοιποι λαοί αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία. Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, το παραπάνω γεγονός δεν έχει πλήξει, ούτε την ιστορία μας, ούτε το κύρος μας. Το θλιβερό είναι όμως, πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χθες συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο για το ζήτημα μιας ονοματοδοσίας, έμεναν στο σπίτι τους τόσο καιρό, που λάμβαναν χώρα χειρότερα γεγονότα, όπως μνημόνια, αυτοκτονίες, απολύσεις.
Επιπροσθέτως, λυπηρό είναι και πως οι εκπρόσωποι της θρησκείας καπηλεύονται το γεγονός για να προβληθούν (πράγματι στα πλάνα από το συλλαλητήριο φαίνονται να βρίσκονται σε περίοπτη θέση, να <<κρατούν τα μπόσικα>>), να λαϊκίσουν και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, τονίζοντας τον κίνδυνο του ανεπανόρθωτου πλήγματος της αρχαίας και ιστορικής μας κληρονομιάς. Λησμονούν θαρρώ, πως οι ίδιοι οι Χριστιανοί κατέστρεψαν πολλάκις δωδεκαθεϊστικούς ναούς και αρχαία μνημεία, λόγω του επονείδιστου ειδωλολατρισμού, ενώ τώρα ωρύονται πως οι άλλοι, οι ξένοι, αποτελούν απειλή, ενώ θρησκεία και αρχαιότητα πορεύονται μαζί, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Επιπλέον, τα συμφέροντα που παίζονται <<κάτω από το τραπέζι>> είναι αυτά που τελικά θα καθορίσουν την έκβαση της κατάστασης. Σίγουρα, αυτοί που θα λάβουν την απόφαση, λίγο ενδιαφέρονται για την τιμή των δύο χωρών, παρά αγωνιούν για το δικό τους κέρδος. Οι επόμενες μέρες όμως θα δείξουν τι μέλει γενέσθαι. Αυτό που με βεβαιότητα απαιτεί η κατάσταση από όλους μας είναι ψυχραιμία, κριτική σκέψη, λογική και υπομονή. Άλλωστε η πατρίδα ξεπέρασε πολύ χειρότερες καταστάσεις, χωρίς να διαβρωθεί η ιστορία και η κληρονομιά της, οπότε οι αρχαιολάγνοι οφείλουν, και καλά θα κάνουν να ηρεμήσουν και να κατευνάσουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: