Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Καλλιάνος: Κακοκαιρία εξπρές με πολλές χιονοπτώσεις και καταιγίδες


Η κίνηση ενός αρκετά ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, από τα βορειοδυτικά της Ελλάδας προς τα νοτιοανατολικά, θα είναι ικανό ώστε αύριο Πέμπτη να δημιουργήσει διαφόρων ειδών προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.Μπορεί η αυριανή κακοκαιρία να είναι εξπρές, δηλαδή να έχει διάρκεια μίας ημέρας, όμως στο "πέρασμα" της θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα, πολύ πυκνά χιόνια ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, σφοδρούς ανέμους που θα αγγίζουν τα 9 μποφόρ αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κατά 3-5 βαθμούς κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.


ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ

Ιδιαίτερα ισχυρές θα είναι οι βροχοπτώσεις στη δυτική, κεντρονότια και νοτιοανατολική Ελλάδα, αφού κατά περιόδους θα εκδηλωθούν και έντονες καταιγίδες. Για παράδειγμα, οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για ισχυρές καταιγίδες είναι :

- Επτάνησα
- Ήπειρος
- Δυτική Στερεά
- Πελοπόννησος
- Αττική (οριακά)
- Κυκλάδες
- Κρήτη
- Δωδεκάνησα

ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 9 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ

Σε όλη την Ελλάδα θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-8 και τοπικά 8 μποφόρ και από βόρειες διευθύνσεις. Όμως, σε περιοχές του Ιονίου (Επτάνησα) αλλά και του νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) οι εντάσεις των ανέμων θα αγγίζουν τα 9 και πιθανότατα τα 10 μποφόρ ως μέγιστες ριπές.

Ασφαλώς δεν θα πνέουν ισχυροί άνεμοι μόνο στις θαλάσσιες περιοχές, οι ισχυροί άνεμοι θα επηρεάζουν κυρίως και τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα

ΒΡΟΧΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πολύ βροχερός κατά διαστήματα θα είναι ο καιρός στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αττική υπάρχει ενδεχόμενο και για "πέρασμα" τοπικών καταιγίδων.

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ !

Καταρχήν θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλα τα ορεινά τμήματα της χώρας. Σε αρκετά διαμερίσματα όμως οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν πολύ χαμηλότερα υψομετρικά και θα επηρεάσουν ακόμη και σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. Στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας θα χρειαστεί σίγουρα να έχετε μαζί σας αλυσίδες.

ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Στα παρακάτω διαμερίσματα, από τα συγκεκριμένα υψόμετρα και υψηλότερα θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις.

- Θράκη : 600 m
- Ανατολική Μακεδονία : 650 m
- Κεντρική Μακεδονία : 600 m, πρόσκαιρα και από τα 450 m στα δυτικά και βόρεια του διαμερίσματος
- Δυτική Μακεδονία : 500 m (χιόνια σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις!)
- Ήπειρος : 700 m
- Θεσσαλία : 550-600 m, όμως, στα νότια του διαμερίσματος πρόσκαιρα ακόμη και από τα 250-300m
- Στερεά : 800 m, όμως, στη Φθιώτιδα πάνω από τα 500 m και ειδικά στα βόρεια της Φθιώτιδας πάνω από τα 300 m
- Αττική : 800 m, στα βορειοδυτικά του νομού από τα 700-750 m
- Πελοπόννησος : 900 m, στα βορειοανατολικά από τα 800-850 m
- Κρήτη : 1300 m

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μετά την ισχυρή αλλά εξπρές κακοκαιρία της Πέμπτης, ο καιρός την Παρασκευή θα βελτιωθεί, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν (εκτός του νοτιοανατολικού Αιγαίου 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ βοριάδες το πρωί) και η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να "τραβάει" την ανηφόρα. Από το Σάββατο το μεσημέρι, απλά θα μας απασχολήσουν οι αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Γενικά όμως ο καιρός θα είναι σχετικά καλός, τόσο ανήμερα των Θεοφανίων, όσο και ανήμερα του Άη Γιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: