Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ προκαλεί Κοτζιά: Θα μιλήσουμε και για «Τσαμουριά»


Θέματα τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συζητηθεί φαίνεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της συνάντησής του στην Κορυτσά, τις επόμενες ημέρες, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Μπουσάτι προκαλεί, καθώς αναφέρει ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News», ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την άρση του εμπολέμου περιλαμβάνεται και το «τσαμικό ζήτημα» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 


Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων, όπως τα περιέγραψε και τα ανέλυσε στη συνέντευξή του ο Μπουσάτι, είναι:

- «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

- «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως τρίτο πακέτο, ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων, κυρίως για τη συντήρηση και τον καλύτερο καθορισμό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

«Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει με την άρση του νόμου του εμπολέμου σε συνταύτιση με τη συνταγματική πρακτική. Πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει στην ελληνική πλευρά. Εκείνο για το οποίο ενδιαφερόμαστε εμείς, είναι να έχουμε μια αποτελεσματική ακύρωση του νόμου του εμπολέμου, με μια ισοδύναμη πράξη» λέει ακόμη ο κ. Μπουσάτι, ο οποίος μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News».

Προς το παρόν, αν και οι δηλώσεις Μπουσάτι έχουν γίνει γνωστές στην Αθήνα, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι, δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα στις απευθείας συνομιλίες του, σε λίγες ημέρες, με τον Αλβανό ομόλογό του, ή εάν όντως οι θέσεις Μπουσάτι αντικατοπτρίζουν και την πρόθεση της Αθήνας να προσέλθει σε ανοιχτό διάλογο, όπου η απέναντι πλευρά θα θέσει και το ζήτημα της «Τσαμουριάς»...

Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου και αξίζει να σημειωθεί ότι θα διαρκέσει τρεις ημέρες, ενώ θα διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: