Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για τους οκτώ Τούρκους


Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη σπουδή με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα μας σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν στη χώρα της κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 περιπλέκουν την υπόθεση συντηρώντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πυροδοτώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό πεδίο.Το κλίμα επιβαρύνεται καθώς, προϊόντος του χρόνου, ενισχύονται τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση, δια του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως καταγγέλλεται υπαινικτικά ή ευθέως από στελέχη της αντιπολίτευσης, είχε υποσχεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα δρομολογούσε τις διαδικασίες έκδοσης των «οκτώ». 


Η αμήχανη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου καταδεικνύει, πάντως, στη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση η οποία πλέον αναζητεί λύση στο γόρδιο δεσμό που η ίδια δημιούργησε, στον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να αποφανθεί και πάλι η ελληνική Δικαιοσύνη.        

Έτσι, στον απόηχο των αντιφατικών ανακοινώσεων των αξιωματούχων του Μεγάρου Μαξίμου που, από τη μια, ισχυρίζονται ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσης των οκτώ στην Άγκυρα, ενώ, από την άλλη, δηλώνουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας πραξικοπηματίες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέλαβε, εν τέλει, το βαρύ πολιτικό φορτίο της υποβολής αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που μαζί με τους άλλους επτά συναδέλφους του έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.

Με τον τρόπο αυτό, πάντως, το πολύπλοκο αυτό ζήτημα επέστρεψε στην αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς η αίτηση της κυβέρνησης για ακύρωση του ασύλου θα απασχολήσει το Διοικητικό Εφετείο και από εκεί, ανεξάρτητα από την κρίση του δικαστή που θα αναλάβει την υπόθεση, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν είτε η κυβέρνηση, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτόγνωρη διαδικασία την οποία επέλεξε η κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης ανάμειξης της κυβέρνησης, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς ο κ. Μουζάλας, μαζί με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, υπέβαλε στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου.

Και οι δύο αιτήσεις εισήχθησαν στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αναμένεται να οριστεί άμεσα ο δικαστής που θα χρεωθεί την υπόθεση. Ταυτοχρόνως θα εξεταστεί εντός των προσεχών ημερών το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής και θα οριστεί η ημερομηνία εξέτασης της αίτησης αναστολής και θα προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αίτησης, που θα είναι πιθανά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διασταύρωσαν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους για την υπόθεση ανταλλάσσοντας σφοδρές φραστικές βολές. Η κυρία Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.». Επεσήμανε ειδικότερα ότι «εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

Η γαλάζια εκπρόσωπος, αφού συμπλήρωσε ότι «οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες», καθώς «το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος», σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των προθέσεων της» με τη στάση που τηρεί στο ζήτημα της παροχής ασύλου.

Παρά το γεγονός ότι τα περί υποσχέσεων προς τον Ερντογάν υιοθέτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για μεθόδευση παράδοσης των οκτώ μέσω τρίτης χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να μην σχολιάσει τις καταγγελίες. Προτίμησε να απαντήσει δηκτικά μεν αλλά με αόριστο τρόπο προς την εκπρόσωπο της ΝΔ, δηλώνοντας: «Η κα Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της».

Με υπαινικτικό τρόπο ανταπέδωσε τα πυρά η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας ως εξής: «Ο κ. Τζανακόπουλος θα ήθελε προφανώς να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Του συστήνουμε να κάνει λίγη ακόμη υπομονή…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: