Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

"Μια εκδήλωση από αγάπη για την αγάπη"

*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
"Η αγάπη είναι ανάγκη της ύπαρξης, είναι φως και δύναμη", σύμφωνα με τους συντελεστές της επιτυχούς εκδήλωσης που οργάνωσε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο ΄΄Η δική μας βραδιά αγάπης΄΄. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, πολλοί ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες βρέθηκαν στο βήμα και εξύμνησαν την έννοια αυτή.



Εξομολογήσεις ανθρώπων, χορωδία με μοναδικές μελωδίες, θεατρικό σκετς και εισηγήσεις για την έννοια της αγάπης, τα δεινά του πολέμου και την νοσταλγία, περιείχε η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο Δ. Χατζής (Παλιά σφαγεία), με τίτλο ΄΄Η δική μας βραδιά αγάπης΄΄. Καθηγητές όπως η κ. Νικολάου, η κ. Χουλιαρά κ.α, τοποθετήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα για την αγάπη, τον έρωτα και τη συντροφικότητα. Μεταπτυχιακοί φοιτητές της σχολής πλαστικών τεχνών παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό σκετς για έναν 15χρονο πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, τον Ναζ και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Μαθητές της έκτης δημοτικού του Αρσάκειου σχολείου μίλησαν στο κοινό προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα, ΄΄τι είναι αγάπη΄΄, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Επίσης, η χορωδία του παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ερμήνευσε τραγούδια απ΄όλο τον κόσμο για την αγάπη.


Συγγραφείς και λογοτέχνες βρέθηκαν στην εκδήλωση και αφηγήθηκαν κείμενα νοσταλγικά προκαλώντας συγκίνηση. Ο Δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γήτας διάβασε ένα κείμενο για την γιαγιά του στο κοινό, ενώ η μουσική συνόδευε τις εξομολογήσεις. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης τόνισε τον σημαίνοντα ρόλο του Πανεπιστημίου για τον πολιτισμό και παρέθεσε μάλιστα και ο ίδιος στους πολίτες ένα γλαφυρό κείμενό του για τον έρωτα που, όπως αποκάλυψε, συνέταξε πολλά χρόνια πριν γίνει πρύτανης.Ο καθηγητής φιλοσοφίας κ. Πορτελάνος αναφέρθηκε στις απόψεις φιλοσόφων για τον έρωτα, καθώς και στη διάκρισή του από την αγάπη, αφού ο πρώτος είναι ορμητικός και χειμαρρώδης, ενώ η δεύτερη ήρεμη και καθησυχαστική. Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα απαρτίζονταν από πολίτες όλων των ηλικιών και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση. Οι συντελεστές εξέπεμψαν αντιπολεμικά μηνύματα και μηνύματα ελπίδας. Μολονότι ο κόσμος βιώνει την εκμετάλλευση, αντικρίζει καθημερινά την ιδιοτέλεια και την αισχροκέρδεια, εντούτοις η αγάπη, που έχει αντισυμβατική αρχή, εξακολουθεί να επιβιώνει.


Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: