Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Σουρωτήρι το Αιγαίο – 40 τουρκικές παραβιάσεις


Μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας χθές στην περιοχή των Ιμίων, σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 40 τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού ενάεριου χώρου. Ειδικότερα 6 τουρκικά αεροσκάφη έκαναν σουρωτήρι το Αιγαίο και όλα αναχαιτίστηκαν, χωρίς να σημειωθεί καμία αερομαχία.


Συγκεκριμένα τα δυο απο τα τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 πραγματοποίησαν 28 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Ο σχηματισμός των τουρκικών F-16 προέβη σε 12 παραβιάσεις. Τα τουρκικά  F-16 εισήλθαν απο Λήμνο - Λέσβο και εξήλθαν απο Ρόδο. 

Η ελληνική Π.Α "σήκωσε" δυο F-16 απο Σκύρο για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών ενω δυο F-16 απο Σούδα αναχαίτισαν τα CN-235.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. 
"ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 29η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 CN-235 
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 40 (οι 28 από τα CN-235 και οι 12 από τον σχηματισμό)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική."

Χθες τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να μπλοκάρει την ρίψη στεφάνου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Αξιωματικών του ΠΝ Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού. 

Σε σημερινή ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρει ότι "Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο" και τονίζει οτι "τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα".

Να σημειώσουμε οτι σήμερα στην περιοχή των Ιμίων βρίσκεται ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματός και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: