Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό: Στη σκιά του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου οι επαφές Τσίπρα στο Νταβός

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε σχέση με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το όνομα των Σκοπίων, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τις διαπραγματεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών. «Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου, άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι. Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στις 24 Ιανουαρίου που θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας θα γίνουν συζητήσεις, οι οποίες «θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε».



Πράγματι, πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. Η διαπραγμάτευση έχει περάσει σε πολιτικό επίπεδο για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και πρακτικούς, καθώς στην περίπτωση της ΠΓΔΜ ο διορισθείς ως διαπραγματευτής της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στα Σκόπια. 

Κάποιες ημέρες μετά το Νταβός, και πάντα ανάλογα με το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα εκεί, επίσκεψη στην Αθήνα και τα Σκόπια προγραμματίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. «Σκέφτομαι να επισκεφθώ την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο» είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel». Η πρόθεση του διαμεσολαβητή, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας και της πίεσης που ασκούν προς μία ενδεχόμενη λύση. Εξάλλου, είναι προφανές ότι επιθυμούν να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. 

Παρά τη βιασύνη τους, ο μήνας Απρίλιος είναι πιθανό να εξελιχθεί σε καθοριστικό μήνα αποφάσεων, καθώς μόνο τότε αναμένεται να υπάρξει ένα σχετικά «καθαρό» τοπίο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην καταλήξουμε σε συμφωνία, με το πιο πιθανό τα Σκόπια να είναι αυτά που δεν συναινούν.

Το θέμα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρει Πάιατ. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο δημαρχιακό μέγαρο το απόγευμα της Δευτέρας, με τον πρέσβη να υπογραμμίζει πως είναι ιδανική περίοδος για διάλογο προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

Πάντως, εκτός από την κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το συλλαλητήριο, συνεχίζει να παραμένει θολή και η στάση του υπουργού Άμυνας. Παρότι είχε προαναγγελθεί συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου μετά από μία θερμή τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, τελικώς αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Ο υπουργός Άμυνας πάντως, τονίζει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως παράδειγμα προς αποφυγή, αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Μακεδονικό. «Εγώ τιμώ τα παντελόνια μου. Σαμαράς δεν γίνομαι», είπε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για παράταση του τέλματος και του αδιεξόδου σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για λύση με σύνθετη ονομασία, ενώ εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης για εν κρυπτώ διπλωματία και κατά της Νέας Δημοκρατίας για ασαφή θέση στο ονοματολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: