Τις παρακάτω απόψεις για το πρόβλημα που προέκυψε με το Γ4 θέμα της Φυσικής και γενικότερα για τις φετινές πανελλαδικές Εξετάσεις ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος τις γράφει με την εμπειρία του ανθρώπου που οι συγκυρίες τον έφεραν να έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων 6 φορές κατανεμημένες στις 4 τελευταίες δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν έπαψε να είναι εκπαιδευτικός.
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που παρατηρείται ατυχής διατύπωση ενός ερωτήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των συνθηκών κάτι από τις οποίες δουλεύει η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων.
Η αδέξια διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την συνήθη πίεση των ΜΜΕ και επιστημονικών οργανώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πείρας της πολιτικής ηγεσίας. Ευτυχώς, η τελική απόφαση ήταν η σωστή. Γιατί ίσως να είναι και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα καθορίσει ποιοί θα μπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης.
Μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο η διαχείριση των θεμάτων αυτής της μορφής να έχει ανατεθεί στην κεντρική επιτροπή των εξετάσεων, όμως η τελευταία πάντοτε συμβουλεύεται την πολιτική ηγεσία πριν οδηγηθεί στην απόφασή της. Και εδώ μάλλον μίλησε η απειρία και η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας "να μην γίνει το λάθος και δυσαρεστηθούν τα παιδιά".
Ισως, στο μέλλον οι επιστημονικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι επιστήμονες διδαχθούν από την εμπειρία αυτή και αντιληφθούν ότι δεν προσθέτουν τίποτα με την βιαστική έκδοση ανακοινώσεων.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις, οι εκλογές και η νέα υπουργός Παιδείας
Είναι νομίζω η πρώτη φορά που οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται κάτω από τόσο ιδιόμορφες και αντίξοες συνθήκες. Δεν θυμάμαι άλλη φορά να συμπίπτουν με προεκλογική περίοδο και μάλιστα τόσο φορτισμένη όπως αναμένεται να είναι η τωρινή.
Πολλοί θα θεωρήσουν αρνητικό το ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας δεν έχει εμπειρία από την διαχείρισή τους. Ισως όμως αποδειχθεί θετικό ότι την ευθύνη θα έχει μια υπηρεσιακή υπουργός. Δεδομένου ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν έχει προκαλέσει αντιθέσεις ελπίζω ότι δεν θα δεχθεί κριτική για την κριτική, όπως συμβαίνει συνήθως με τους υπουργούς παιδείας. Το ότι βέβαια αναλαμβάνει 4 μέρες πριν την έναρξή τους δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Μια πρόσθετη δυσκολία φέτος είναι ότι αρκετά στελέχη της διοίκησης αλλά και της εκπαίδευσης με εμπειρία στην διεξαγωγή των εξετάσεων, έχουν αποχωρήσει είτε με συνταξιοδότηση είτε με την εφεδρεία.
Εχω επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν πρέπει να γίνονται κεντρικό θέμα της επικαιρότητας. Αρκετό άγχος έχουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους από αυτή καθ' εαυτή την διαδικασία. Οι δηλώσεις, ιδιαίτερα από τους πολιτικούς που συνήθως δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν, οι αναλύσεις και η κριτική προς την κεντρική επιτροπή για τα θέματα, την δυσκολία τους ή την ευκολία τους, την διατύπωσή τους κλπ, τα πρωτοσέλιδα και οι αναλύσεις για το θέμα της έκθεσης για το οποίο όλοι έχουν άποψη, οι δημόσιες αντιδικίες για ένα δείκτη σε θέμα των μαθηματικών και τόσα άλλα, δεν βοηθούν καθόλου στην διατήρηση της ηρεμίας και της ψυχραιμίας που απαιτούνται για να γίνουν σωστά οι εξετάσεις.
Οσον αφορά την κεντρική επιτροπή των εξετάσεων που πολλές φορές γίνεται στόχος κριτικής, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ξενυχτώντας κλεισμένη σε ένα υπόγειο που μοιάζει περισσότερο με πυρηνικό καταφύγιο και κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων ή με το Fortknox παρά με αίθουσα συνεδριάσεων εκπαιδευτικών. Με αγωνίες μάλιστα, όχι μόνο για το επιστημονικό μέρος των θεμάτων που θα επιλέξουν αλλά και και για τις πολιτικές συνέπειες που ενδεχομένως αυτά θα έχουν!
Φέτος ειδικά, με όλα όσα συμβαίνουν, ας μείνουμε μόνο στην ευχή για ηρεμία στα παιδιά και τις οικογένειές τους .
Πηγή: esos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου