Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παπαδήμος: Πρέπει να συνεχιστούν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις

Η τηλεφωνική συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου δημοσιεύεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας που αφορά στην ελληνική οικονομική κρίση. "Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο", υποστηρίζει ο ίδιος. "Η νέα κυβερνητική ομάδα θα έχει ελάχιστο περιθώριο ελιγμών", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος για την Ελλάδα της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου De Tijd. Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικών Μαίλβιν Κράους, περιέχει τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου και υποστηρίζεται πως "τα δύο παραδοσιακά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλέον σε θέση να ρυθμίσουν -από μόνα τους- τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Α. Τσίπρα, απειλεί "να βάλει φωτιά στα μπατζάκια τους". Το αποτέλεσμα της κάλπης θα έχει μεγάλη σημασία και για την Ευρώπη, διότι ο Α. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι σκοπεύει να καταγγείλει την δανειακή συμφωνία με την Ευρώπη".

Προστίθεται πως "σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δυναμική που διατηρούσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς δείχνει να παρουσιάζει κάμψη", ενώ "η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης" και "μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, οι Συντηρητικοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας".

"Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης φαίνεται πιθανός", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο τέως πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. "Όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο", συμπληρώνει ο τέως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπαδήμος "παρακολουθεί πλέον ως παρατηρητής τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ιδανικό μείγμα μιας πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης".

"Πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη"

"Στην πολιτική που ακολουθεί αυτή την στιγμή η Ελλάδα υπάρχουν ήδη σημαντικά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης", λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκφράζει την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. "Και ίσως να επιτευχθούν αλλαγές στα επιτόκια μέσω της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των δανείων", προσθέτει.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδήμος "συνειδητοποιεί ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων χωρίς κανένα αντάλλαγμα. "Πρέπει να "κερδίσουμε" κάτι τέτοιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια", υπογραμμίζει".

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως "δεν προξενεί έκπληξη στον κ. Παπαδήμο το γεγονός ότι παρατηρείται μια κάμψη της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις" και του αποδίδει δήλωση, σύμφωνα με την οποία "οι Έλληνες συνειδητοποιούν ποιο θα είναι το βιοτικό τους επίπεδο εκτός Ευρωζώνης. Αυτό είναι καλό".

"Αλλά ο φόβος αυτός έχει και μια σκοτεινή πλευρά: Κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας", φέρεται να δηλώνει ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος, κατά την εφημερίδα, "δείχνει να φοβάται πραγματικά το ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών".

"Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλα τα σημαντικά πολιτικά επιτεύγματα των τελευταίων εβδομάδων που στόχευαν στο να επαναφέρουν την Ελλάδα στην ίδια τροχιά με την Ευρώπη", τονίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Επίσης, "εκφράζει την ελπίδα του ιδίως η Γερμανία να υιοθετήσει μια διαλλακτικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα διάσωσης». Και φέρεται να διευκρινίζει: "Μόνον τότε μπορούμε να περιμένουμε καλά πράγματα".

Εμφανίζεται, επίσης "ιδιαίτερα ανήσυχος για το εντεινόμενο χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες από τους Γερμανούς", καθώς, κατά δήλωσή του "Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική εξέλιξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο".

Τέλος, κατά το δημοσίευμα "ο Παπαδήμος πιστεύει ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν αποτελούν κακή εξέλιξη για τους Έλληνες", επειδή "ο φόβος για μια κατάρρευση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας".




Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: