Κυριακή 20 Μαΐου 2012

«Ναι» στο ευρώ, αρκεί να έχουμε

O χαρακτήρας διπλού δημοψηφίσματος που απέκτησαν οι επαναληπτικές εκλογές δεν διευκολύνει ούτε τις πολιτικές επιλογές των πολιτών, ούτε την ουσιαστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τα διλήμματα «ναι ή όχι» στο μνημόνιο που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και «ευρώ ή δραχμή» που προτάσσουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κρύβουν την πραγματικότητα από τους πολίτες και απλώς διευκολύνουν την τακτική πόλωσης που υιοθετούν τα κόμματα με στόχο να παγιδέψουν τους ψηφοφόρους.
Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι υπέρ του ευρώ αλλά κατά του μνημονίου. Αντί λοιπόν τα κόμματα να οχυρώνονται πίσω από τα διλήμματα, θα έπρεπε να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις για τον τρόπο που θα συνδυάσουν και τα δύο. Το ένα χωρίς το άλλο δεν είναι αρκετό και είναι γεγονός πως η παρέμβαση της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα έβαλε φωτιά στο σκηνικό, υπονομεύοντας την προσπάθεια των δυνάμεων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. 

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση, αλλά υποψιάζομαι ότι οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν εντυπωσιακά. Λίγο πολύ οι επιλογές θα είναι ίδιες με εκείνες που προέκυψαν από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, αλλά με διαφορετικά ποσοστά. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ, Κεντροδεξιάς με ΠΑΣΟΚ ή Οικουμενική. Είμαι βέβαιος πως καμία κυβέρνηση δεν θα προλάβει να καταγγείλει το μνημόνιο γιατί η χώρα θα έχει καταρρεύσει από μόνη της και πριν επιστρέψουμε στη δραχμή η Αργεντινή του 2001 θα μοιάζει μπροστά μας με παιδική χαρά. Γιατί; Γιατί όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η καταστροφή πλησιάζει με ταχύτερους ρυθμούς από τις κάλπες.

Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους απορρύθμισης τους τελευταίους μήνες λόγω της εκλογικής διαδικασίας. Η ανεργία αυξάνεται, τα δημόσια έσοδα βρίσκονται σε κάθετη πτώση, η φοροδιαφυγή οργιάζει, η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την αγορά, στις τράπεζες δεν υπάρχει ούτε ευρώ και οι προβλέψεις για την πορεία ύφεσης της οικονομίας γίνονται όλο και δυσμενέστερες. Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα και εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν τον «λογαριασμό» θα είναι -όπως πάντα- οι πολίτες. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, φόροι, χαράτσια στα ακίνητα, νέες απολύσεις, και κυρίως αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο οικονομικό κοκτέιλ που καμία κυβέρνηση δεν έχει τις αντοχές να διαχειριστεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.




Μπάμπης Κούτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: