Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Ελλάδας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κρίσιμη εκλογική μάχη στη ιστορία της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση έχει ξεκινήσει με το τοπίο να παραμένει θολό, μεγαλώνοντας έτσι την αβεβαιότητα αλλά και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, καθώς κρίνεται όχι μόνο η τύχη της χώρας αλλά και η πορεία ολόκληρης της Ευρωζώνης. Σε λίγο θα κριθεί εάν οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ή εάν θα κάνουν διαφορετική επιλογή, η οποία κάθε άλλο όμως παρά αποδεικνύεται εύκολη, όπως φαίνεται από τις πρώτες διακριτικές αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τις αγορές.

Ηδη οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον μετά την προεξοφλημένη νίκη του σοσιαλιστή υποψηφίου Φ. Ολάντ στη Γαλλία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς και η δημοσκοπική αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας προκαλούν τεκτονικές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Από τη Δευτέρα πάντως η αντίδραση των αγορών και των δανειστών δεν θα είναι τόσο «διακριτική» όσο είναι μέχρι σήμερα, και αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μεγάλο στοίχημα αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων το εάν οι «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις» θα μπορέσουν να επιτύχουν μια σημαντική σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών πλειοψηφία αλλά και μια ευρύτερη πλειοψηφία σε επίπεδο ποσοστών, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 50% των ψήφων.

Αυτός ο «συνδυασμός» θα αποδειχθεί αναγκαίος ώστε την επόμενη ημέρα να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την πολιτική νομιμοποίηση των επιλογών που θα γίνουν και για την εξασφάλιση της πολιτικής ισχύος ώστε να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που συνεπάγονται όμως νέες θυσίες τόσο σε μισθούς και παροχές όσο και σε θέσεις εργασίας.


Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: