Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει το μείζον περιβαλλοντικό θέμα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων αναλύσεων. Η υπόθεση ανάγεται σε σκάνδαλο κατά του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των πολιτών καθώς εμφανίζονται συγκεντρώσεις χρωμίου που αγγίζουν και τα 2500 μg/l. Οι ποσότητες αυτές εντοπίζονται στους αγωγούς εξόδου λυμάτων του ποταμού.
Πέρα από κάθε φαντασία
Η έκταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, το οποίο υπενθυμίζουμε δεν είναι καινούργιο, άρχισε να αποκαλύπτεται μετά την απόφαση του δημάρχου, κ. Βαγγέλη Γεωργίου, (πριν από λίγες ημέρες) να διεξάγει ακόμη μία ανάλυση για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.
Καλώντας χημικούς και μηχανικούς μεταφέρθηκε στο σημείο και πήρε δείγματα από οκτώ αγωγούς εξόδου λυμάτων του ποταμού.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκάλυψαν το «έγκλημα» στις πλήρεις διαστάσεις του.
Διαπιστώθηκε ότι ενώ τα περισσότερα δείγματα εμφάνιζαν υποφερτά ως κανονικά όρια (δηλαδή 50 μg/l), ένα δείγμα εμφάνισε συγκέντρωση χρωμίου της τάξεως των 2500 μg/l.
«Αυτό το εργοστάσιο πρέπει να κλείσει άμεσα. Στον αγωγό είναι συνδεδεμένα τρία εργοστάσια. Ένα από αυτά είναι ο ρυπαντής» σημειώνει ο κ. Γεωργίου.
Ασύλληπτο νούμερο
Σε απλά ελληνικά να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δείγμα εμφάνιζε όχι 100, όχι 200 αλλά 2450 μονάδες παραπάνω από το κανονικό. «Τρελαθήκαμε, είναι ασύλληπτο νούμερο. Όταν κάνουμε αγώνα για τον Ασωπό βλέπουμε ότι μετά από τρία χρόνια υπάρχει κάποιος που μας έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια» προσθέτει ο τοπικός άρχοντας.
«Ή αυτός ή εγώ»
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται αναστατωμένοι καθώς βλέπουν ότι η μόλυνση που υφίσταται ο ποταμός τους είναι συνεχώς αυξανόμενη και οι αρμόδιοι από την πλευρά της Πολιτείας αδρανούν.
Ο κ. Γεωργίου θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς απειλούνται οι ζωές των δημοτών του. Μάλιστα, δηλώνει ότι προτίθεται να φτάσει στα άκρα προκειμένου το εργοστάσιο που, όπως φαίνεται απαξιεί τη ζωή των κατοίκων, να βάλει λουκέτο.
«Για μας είναι πρωταρχικό εδώ και τώρα να λυθεί το θέμα του Ασωπού. Έχουμε ζητήσει να γίνει ένα γραφείο περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, όπου σε ανύποπτο χρόνο να μπορεί να ελέγχει και τα υγρά απόβλητα και τα αέρια. Αν έχεις ένα τέτοιο γραφείο θα ξέρεις ποιος ρυπαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι λέει ο χημικός που διεξήγαγε την έρευνα
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον χημικό που διεξήγαγε την έρευνα, κ. Βαγγέλη Μακρύγιαννη, ο οποίος δήλωσε ότι παρ’ όλο που δεν υπάρχουν όρια των ουσιών στα λύματα, παίρνοντας σαν δεδομένο το πόσιμο νερό όπου το μέγιστο επιτρεπτό όριο χρωμίου είναι 50 μg/l καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να υπάρχει συγκέντρωση 2500 μg/l.
Παράλληλα, ο κ. Μακρύγιαννης επισημαίνει ότι εκτός του χρωμίου, το δείγμα είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο και αργίλιο.
Τι λένε οι ειδικοί
Επικοινωνήσαμε επίσης με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, κ. Νίκο Κατσαρό, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο εξασθενές χρώμιο που υπάρχει μέσα στο ολικό χρώμιο.
Ο κ. Κατσαρός υπογραμμίζει ότι το εξασθενές χρώμιο είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά ενώ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις γεωργικές παραγωγές καθώς μετά από έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην περιοχή της Θήβας διαπιστώθηκε ότι τα λαχανικά των οποίων ο βολβός είναι κάτω από το έδαφος (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα) εμφάνισαν μεγάλες ποσότητες χρωμίου.
Πηγή: zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου