Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πήραν πίσω τις παραιτήσεις τους οι οικονομικοί εισαγγελείς


Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη. Οι δύο εισαγγελείς έδωσαν εκ νέου προφορικές εξηγήσεις, ενώ υπέβαλαν και γραπτό υπόμνημα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή. Μετά τις εξηγήσεις ο κ. Μακρής έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, ενώ οι δύο εισαγγελείς παραμένουν στη θέση τους. 
Στο υπόμνημά τους οι δύο εισαγγελείς κάνουν αναφορά και στην τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών που ουσιαστικά τους καταργούσε και η οποία τους οδήγησε να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Αναφέρθηκαν επίσης σε εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και αφορούν κυρίως στην άρνηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών να τους δώσουν στοιχεία για συγκεκριμένες υποθέσεις. 
Αρνήθηκαν ωστόσο να κατονομάσουν εξωδικαστικούς παράγοντες που παρενέβησαν στο έργο τους. «Δε θα εκτραπούμε και δε θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας. Δεν έχει νόημα και δε θα εστιάσουμε σε όσα συμβαίνουν και είναι πασίδηλο ότι συμβαίνουν, αλλά ουδόλως μας εκτρέπουν από την υπηρεσιακή και δικαστική μας αποστολή, αγνοώντας εκείνο που δε μας επηρεάζει απλώς, αλλά μας εξουδετερώνει και μας καταργεί», τονίζουν οι δύο εισαγγελείς.. 

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν διαβεβαιώσεις προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι η επίμαχη ρύθμιση που αντικαθιστά τους οικονομικούς εισαγγελείς με αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα αποσυρθεί. 

Ο Χάρης Καστανίδης που δημιούργησε το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα, επισημαίνει ότι «οι εισαγγελείς πρέπει να αποκαλύψουν ποιοι επενέβησαν στο έργο τους, εάν κάτι τέτοιο πραγματικά συνέβη». «Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει βιαστικά και χωρίς πλήρη γνώση όλων των δεδομένων», καταλήγει. 

Αντίδραση Παπαϊωάννου στις κατηγορίες περί συγκάλυψης

Γραπτή δήλωση, με την οποία διαψεύδει κατηγορικά τα σχόλια περί συγκάλυψης και συναλλαγής στην υπόθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. 

«Με αφορμή σχόλια περί συγκάλυψης και συναλλαγής στην υπόθεση των δυο αντεισαγγελέων Εφετών του οικονομικού εγκλήματος, η κυβέρνηση δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, για τον απλό λόγο ότι η διαχείριση της όλης υπόθεσης αφορά αποκλειστικά και μόνο το χώρο της Δικαιοσύνης. 

Επαναλαμβάνω ότι η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Βουλής, που για τα θέματα αυτά λαμβάνει πάντα υπόψη και τη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: