Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αρκούδες «χτυπούν» κοπάδια και μελίσσια!

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους οικολόγους για το γεγονός ότι συχνά αρκούδες επιτίθενται σε κοπάδια και κυψέλες μελισσιών στη Δωδώνη. Σε δύο περιπτώσεις οι αρκούδες προκάλεσαν ζημιές. Στη μια διέλυσαν κυψέλες κοντά στο χωριό Αγία Αναστασία. Και στην άλλη ρίχτηκαν, μέρα μεσημέρι, σε κοπάδι στους Δραμεσιούς. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι μένουν απροστάτευτοι από τις επιθέσεις των αρκούδων και ζητούν μέτρα προστασίας τους. Μάλιστα κατηγορούν οικολογικές οργανώσεις ότι τις κατεύθυναν στην περιοχή.
Συγκεκριμένα αρκούδες πριν ένα περίπου μήνα κατασπάραξαν κοπάδι στους Δραμεσιούς Δωδώνης. Η καταστροφή, που προκάλεσαν, ήταν μεγάλη. Οι αρκούδες, νηστικές όπως είναι, μπαίνουν σε μαντριά και τρώνε τα ζώα. Ο κτηνοτρόφος, που έπαθε τη ζημιά, δηλώνει αγανακτισμένος. Και ότι θα στήσει καρτέρι για να τις... εξολοθρεύσει. Βοσκοί των χωριών της «Δωδώνης», λένε ότι «είμαστε που είμαστε στα κακά μας τα χάλια από τα οικονομικά, αν οι αρκούδες τρώνε τα ζώα μας, τότε θα χαθούμε τελείως». 
Νωρίτερα είχαν διαλύσει κυψέλες μελισσοτρόφου κοντά στο χωριό Αγία Αναστασία. Ούτε τα ξύλα από τις κυψέλες δεν είχαν αφήσει. Γι' αυτό οι κάτοικοι φοβούνται και για την ίδια τη ζωή τους! 

Οι Οικολόγοι 
Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι αρκούδες είναι επιτακτική ανάγκη να διασωθούν. Η βιολόγος Μπεΐνα Τσιβιντζέλη, μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων και η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου, μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 Φιλοζωικών Σωματείων, αντέδρασαν στις καταγγελίες περί επιθέσεων από τις αρκούδες στην περιοχή της Δωδώνης. 
Υποστηρίζουν ότι "ο άνθρωπος έχει τη νοημοσύνη να προφυλαχτεί από ένα άγριο ζώο, που έχει βίαια πολλές φορές οχληθεί από δικές μας δραστηριότητες. Οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι οι επαγγελματίες, θα πρέπει, ζυγίζοντας τους κινδύνους του συγκεκριμένου επαγγέλματος, να πάρουν τα μέτρα τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς". Και ότι δεν πρέπει να βλαφτούν οι αρκούδες, γιατί είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού είναι θηλαστικό υπό εξαφάνιση. 
Ειδικότερα η Μπεϊνα Τσιβιντζέλη επισημαίνει πως «εννοείται ότι οι κτηνοτρόφοι καλά κάνουν και έχουν αναστατωθεί, αλλά το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να οργανωθούν και να επικοινωνήσουν με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να βρεθεί μια λύση κοινή και τέτοια ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τις αρκούδες»!


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: