Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Εγκρίθηκαν Επιχειρησιακό Σχέδιο και πρόγραμμα έργων από το δημοτικό συμβούλιο


Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών για την περίοδο 2011-14 και το πρόγραμμα έργων για το 2012 εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο με τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτυπώνει τη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής και προσδιορίζει τις πολιτικές δράσεις για τα επόμενα χρόνια ενώ το πρόγραμμα έργων για το 2012 βασίζεται στις σημερινές, πραγματικές δυνατότητες του Δήμου.
Το Στρατηγικό Σχέδιο θέτει ως κεντρικό άξονα την ανάδειξη και καθιέρωση του νέου Δήμου Ιωαννιτών ως του σημαντικότερου επώνυμου αστικού και περιαστικού- αγροτικού κέντρου της Βορειοδυτικής Ελλάδας, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.Οι άξονες προτεραιότητες που τίθενται με το Επιχειρησιακό είναι οι ακόλουθοι:
-Πράσινη και καθαρή πόλη
-Πόλη της παιδείας και του πολιτισμού
-Πόλη της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς
-Οι νέοι στην πρώτη γραμμή
-Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
-Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου
Το σύνολο των προβλεπόμενων έργων και δράσεων έχει συνολικό προϋπολογισμό 283,3 εκατομμύρια ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των έργων αυτών, έχουν κατατεθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις ύψους 170,3 εκατομμυρίων, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί έργα με συνολικό προϋπολογισμό 124,2 εκατομμύρια.Οι στόχοι που θέτει το Επιχειρησιακό, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, βασίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης, στην εμπειρία του πρώτου χρόνου διοίκησης, στα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων, στις προτάσεις των κοινωνικών φορέων και της Επιτροπής Διαβούλευσης, στις προτάσεις των υπηρεσιών και στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.«Το Επιχειρησιακό επιδιώκει να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σαφή σκοπό και στόχευση. Θα αποτελεί το βασικό κείμενο αναφοράς των δραστηριοτήτων και θα λειτουργεί προϋπολογιστικά και απολογιστικά», σημείωσε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε ότι παρέχει τη δυνατότητα της τροποποίησης και της επικαιροποίησης ανάλογα με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 
Το πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2012 αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τα Κληροδοτήματα, την Περιφέρεια Ηπείρου, από μισθώματα και από απαλλοτριώσεις της Εγνατίας Οδού ανέρχονται σε 78 και ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει τα 39,8 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τα έργα του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ, στο τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνονται μόνο τα ποσά που θα απορροφηθούν εντός του έτους.Το δεύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος αφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ και κατανέμεται σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Περιλαμβάνει 88 έργα που εκτελεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.Το τρίτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει έργα που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους του Δήμου, που προέρχονται από τακτικά έσοδα, τα ανταποδοτικά και άλλες εισφορές και από έκτακτα έσοδα. Τα έργα αυτά ανέρχονται σε 162, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκατομμύρια.Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, κεντρικοί εισηγητές ήταν η κ. Άννα Ασημακοπούλου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ο κ. Βασίλης Κοσμάς για το πρόγραμμα έργων. Και για τα δύο θέματα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τασιούλας,Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κατά το κλείσιμο της συζήτησης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει υποχρέωση να μην μετατραπεί σε μέρος του συνολικού οικονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά οφείλει μέσα από συντονισμένες πρωτοβουλίες και οργανωμένες δράσεις να βρεθεί στην πρωτοπορία, να δημιουργήσει, να εμπνεύσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει.«Σήμερα ο καθένας μας κρίνεται από τις προτάσεις του. Οι Δήμοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του κράτους. Το 90% των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη και των διοικητικών πράξεων εκτελείται από την Αυτοδιοίκηση. Η κεντρική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία διοίκησης. Η διοίκηση είναι παράλυτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που συνεχίζει να δίνει λύσεις. Εάν η Αυτοδιοίκηση καταρρεύσει τότε δεν θα υπάρχει τίποτα.Βαθιά μας υποχρέωση σήμερα, είναι να μην περάσουμε το μήνυμα της κατάρρευσης, αλλά να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους δημότες μας. Θα δώσουμε μάχη για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και για να αποδώσουμε στον πολίτη όσα του ανήκουν. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να εμπνεύσει, να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να πετύχει. Καλώ όλους να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος, αλλά να βρεθούμε μπροστά με προτάσεις και λύσεις», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: