Προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, που καταγράφονται μετά την εφαρμογή του πρώτου κύματος της εργασιακής εφεδρείας και με δεδομένες τις μαζικές αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση, γίνονται τις τελευταίες ημέρες από διευθύνσεις προσωπικού σε όλα τα υπουργεία
Οι εκτεταμένες μετακινήσεις υπαλλήλων είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να συνεχιστεί, σε γενικές γραμμές, η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ ακόμη και την Τετάρτη μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση τους με το δημόσιο και εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευδαν ότι ο Δημ. Ρέππας χαρακτήρισε άδικο μέτρο την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αν και παραδέχονται ότι μέσα στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, ήταν αδύνατο να μην υπάρξουν, εξ αντικειμένου, κάποιες αδικίες.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε χρόνος για ποιοτική αξιολόγηση και πως επιλέχθηκε αναγκαστικά ένα τουλάχιστον αντικειμενικό κριτήριο, αυτό της ηλικίας, για την πιο ήπια εφαρμογή του μέτρου.
Κόντρα Ρέππα - ΝΔ
Νέα πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ για το εφαρμοζόμενο σχέδιο της εφεδρείας εκτόξευσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Ρέππα.
Ο Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι «η έναρξη εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, με τον τρόπο που τη μεθόδευσε και την ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, πέρα από τις αδικίες και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί, εγείρει τεράστια πολιτικά και ηθικά ζητήματα» και προέβη σε συγκεκριμένες καταγγελίες.
Η πρώτη καταγγελία της ΝΔ αφορά την εξαίρεση από το μέτρο της προσυνταξιοδότησης των αναπληρωτών γενικών διευθυντών, οι οποίοι -όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος- επιλέχθηκαν για τις θέσεις αυτές από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε σε αυστηρούς τόνους στον εκπρόσωπο της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές ασκούσαν ήδη καθήκοντα γενικού διευθυντή πριν από την ψήφιση του νόμου για την εφεδρεία και ότι η επιλογή τους είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο.
Η δεύτερη καταγγελία του Γιάννη Μιχελάκη αφορά τις μετατάξεις υπαλλήλων που έγιναν πριν από λίγους μήνες από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον στενό δημόσιο τομέα. «Προχώρησαν -είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ- σε μετατάξεις ημετέρων από θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πρόκειται να καταργηθούν σε θέσεις του στενού δημόσιου τομέα, που δεν καταργούνται. Ήταν άλλη μία σκανδαλώδης μεθόδευση, με την οποία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διέσωσαν τους δικούς τους από την απόλυση, που οι ίδιοι μεθόδευσαν με την δήθεν εφεδρεία».
Απαντώντας επί της καταγγελίας αυτής, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει: «Ουδείς από όσους ορίζει ο νόμος εξαιρείται της εφεδρείας, εφόσον έχει συμπληρώσει συγκεκριμένη ηλικία και χρόνια υπηρεσίας. Ούτε ημέτεροι, ούτε υμέτεροι, ούτε μετατασσόμενοι, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να την αποφύγει. Τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και εφαρμόζονται αυτόματα».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας στον Βήμα 99,5 ότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του ευνοϊκές μετατάξεις εργαζομένων από οργανισμούς που εποπτεύει, όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, στον στενό δημόσιο τομέα.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου