Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

«Θαμπές ζωές» του Γιάννη Παππά στο Public Ιωαννίνων


Τo Public και οι εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Θαμπές ζωές» του συγγραφέα και φιλόλογου Γιάννη Παππά στο Public Ιωαννίνων την Παρασκευή 12/10 και ώρα 19.00.Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου φιλόλογος, διευθύντρια του 1ου γενικού λυκείου Ιωαννίνων και ο ψυχίατρος Φώτης Μωρόγιαννης. Συντονιστής: Μίλτος Γήτας δημοσιογράφος, ποιητής. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.


Η ιστορία μιας άγριας εκδίκησης. Το τελευταίο γράμμα μιας μελλοθάνατης νεαρής κομουνίστριας στα χρόνια του εμφυλίου στη Χαλκίδα. Η οδύσσεια μιας Βορειοηπειρώτισσας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η συνάντηση με το δολοφόνο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Ο αδιέξοδος έρωτας μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή της. Η πορεία μιας νεαρής αντάρτισσας από τα χωριά της Ηπείρου προς την εξορία, στην Ουγγαρία, το 1948. Η τελευταία φωτογράφιση του λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα, στη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’20.

Με κοφτή, αστόλιστη και γυμνή γλώσσα, ο συγγραφέας ανασκάπτει την ατομική και συλλογική μνήμη και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια της Ιστορίας σε βάρος των αθώων, εγκλήματα πάθους και τιμής στην ελληνική επαρχία. Στις Θαμπές ζωές οι ήρωες, στερημένοι, αδύναμοι και μοναχικοί, αναμετριούνται με την απώλεια, τον έρωτα, την τρέλα και το θάνατο. Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι, συμπλέκονται με το μοιραίο, συνθέτοντας την εικόνα του ανθρώπινου δράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: