Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Τα σημεία… (και τα τέρατα) των καιρών!


*Της Σέβης Ευθυμίου
Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο θα ήθελα να ξέρετε ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική και δυστυχώς έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα. Και λέω δυστυχώς γιατί μόνο σε λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα προ εικοσαετίας θα μπορούσαν να διαδραματιστούν όσα διαδραματίζονται στην σημερινή εποχή μας, την τόσο εξελιγμένη, την τόσο προχωρημένη, την τόσο –θα προσπαθήσω να το θέσω πραγματικά όσο πιο κομψά μπορώ, καθότι κυρία με Κ κεφαλαίο-, επιεικώς απαράδεκτη.

      Κι αφού φάγαμε τα ορεκτικά ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο και στο θέμα του θέματος. ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Ένας από τους λόγους που θλίβομαι πραγματικά, είναι για την θέση που οι γυναίκες τοποθετούμε τις γυναίκες.  Ναι καλά ακούσατε. Το φύλο μας, τους ίδιους μας τους εαυτούς, την προσωπικότητά μας. Για τα πρότυπα που έχουμε επιτρέψει να μας περάσουν , και συνεχίζουν να μας περνάνε και για τον τρόπο που εμείς οι ίδιες τα διαχειριζόμαστε, και τα αφήνουμε να υπεισέρχονται στη ζωή μας. Τα κιλά μας , το ύψος μας, τα μαλλιά μας , το μακιγιάζ και τα ρούχα μας,  και το προφίλ μας στο Instagram..
     Όχι θα μου πείτε… Και θα σας πιστέψω… Αλλά μετά θα ρίξω μια ματιά στις τηλεθεάσεις που σημειώνουν οι εκπομπές μόδας, στα προφίλ νεαρών κορασίδων στο Instagram και στις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους να γίνουν brand ambassador και influencer. Στα περιοδικά και στα μαγκαζίνο, στα κανάλια στο youtube, που όταν πρόκειται να μιλήσουν για γυναικεία θέματα το μόνο που έχουν να θίξουν είναι «Πώς να κάνετε τα χείλη σας να φαίνονται σαν σαμπρέλες χωρίς να είστε πάπιες», «Πώς να μαγειρέψετε τρεις διαφορετικές τούρτες αλλά επειδή μετά θα γίνετε δίφυλλες ντουλάπες, πώς να χάσετε δέκα κιλά, γιατί μόνο έτσι θα είστε ωραίες», «Τι να φορέσετε για να προκαλέσετε καραμπόλα στην Εθνική Οδών Κορίνθου- Πατρών» και άλλα τέτοια συναφή και χαριτωμένα.
    Κι έπειτα ανοίγω κι αυτά τα ριάλιτι μόδας και παρακολουθώ ότι να είσαι 90-60-90, με μόνη σου έγνοια πώς να ταιριάξεις την φούστα με την μπλούζα κι έκανες όσο contouring έπρεπε, επιβραβεύεται περισσότερο από τα να είσαι των διπλάσιων διαστάσεων, με μυαλό και προσωπικότητα. Καλύτερα να είσαι 90-60-90, κι ας είσαι απαίδευτη, ξύλο απελέκητο, χωρίς ίχνος παιδείας, σεβασμού κι ευγένειας. Και να βγαίνεις στο γυαλί ωσάν άλλη Barbie –παρουσιάστρια αμφιβόλου ποιότητας πρωινάδικου- και να παροτρύνεις όλα τα κορίτσια τούτης της πλάσης να ακολουθήσουν τα παραπάνω βήματα, ως επιτυχημένα.
       Και κάπου έτσι για το ξεκάρφωμα να αναρωτιόμαστε γιατί νέα κορίτσια αυτοκτονούν, ή πέφτουν σε κατάθλιψη και παθαίνουν νευρική ανορεξία. Ξέρεις γιατί; Γιατί αυτή  η κοινωνία τους στενεύει στο μπούστο αλλά δεν έχουν κάρτα αλλαγής. Γιατί η κοπέλα που δεν έχει τις προαναφερθείσες αναλογίες είναι καταδικασμένη να αποτύχει, χαρακτηρίζεται στα social media «φάλαινα, θάμνος, μπάζο» κι όλα τα παρεμφερή, πίσω από την κάλυψη μιας οθόνης, πίσω από τη μανδύα του χιούμορ, πιπιλώντας την καραμέλα της ελευθερίας του λόγου.  Χαίρε κόμπλεξ αμέτρητο!
     Γι αυτό να σου πώ κάτι. Δεν χρειάζεται να είσαι η Kate Moss αν δεν γουστάρεις, κι αν γουστάρεις με γεια σου με χαρά σου. Δεν χρειάζεται να υποκύπτεις σε όλη αυτή την πλύση εγκεφάλου της τηλεόρασης, των περιοδικών , των social media , και να υπηρετείς κι εσύ ένα σύστημα άνευ αξιών. Και να μην αφήνεις καμία κοινωνία να σε γεμίζει τύψεις , γιατί το πιο όμορφο πράγμα που κουβαλά πάνω της μια γυναίκα είναι το χαμόγελο και η αυτοπεποίθησή της, και η λαμπερή προσωπικότητά της. 
      Γιατί υπάρχουν και γυναίκες που σημάδεψαν αυτόν τον κόσμο χωρίς eyeliner όπως η Φρίντα Κάλο και η Μαρί Κιουρί, κι άλλες που το έκαναν με κατακόκκινα χείλη όπως η Μαρία Κάλλας και η Σκάρλετ Ο Χάρα, αλλά κανείς δεν τις θυμάται για τις φούστες που συνδύασαν αλλά για όσα στην τέχνη απλόχερα προσέφεραν. 
     Μην επιτρέψεις στον κόσμο να αλλάξει το χαμόγελό σου, άλλαξε εσύ τον κόσμο με το χαμόγελό σου, και αγάπησε τον εαυτό σου με τις υπέροχες ατέλειες του, που κάνουν την κάθε μια από μας μοναδική! 

Σέβη Ευθυμίου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: