Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πόσο εύκολα «σπάει» το τσόφλι των ανθρώπων;

*Του Γιάννη Δάφλου
Την απάντηση επιχειρεί να δώσει η συγγραφέας Βίκη Κοσμοπούλου με το πρώτο της βιβλίο «Το τσόφλι» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος  και παρουσιάστηκε στην πόλη μας σε μία όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Αίθρα».  «Το τσόφλι» είναι μία συλλογή είκοσι τεσσάρων πεζών. Δώδεκα ζεύγη πεζών σε διάλογο για την ανάγκη όσων βρίσκονται στο τσόφλι να επιστρέφουν στο χρόνο, να διορθώσουν λάθη , να λυτρωθούν, να ερωτευτούν ξανά.

«Το βιβλίο περιγράφει την διαδικασία της ενδοσκόπησης του ανθρώπινου χαρακτήρα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι απλή, λιτή με σαφήνεια και φυσικότητα. Δημιουργεί ολοζώντανες εικόνες και κοινό στοιχείο όλων των πεζών είναι οι έννοιες του Χρόνου και της Ανάγκης» ανέφερε, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, η φιλόλογος Ελένη Σιάση.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, Βίκη Κοσμοπούλου η οποία τόνισε ότι «κοινή συνισταμένη όλων των πεζών είναι ο χρόνος και η μοναξιά των ανθρώπων μέσα στο χρόνο καθώς και η αγωνία και ο μόχθος τους να «κλείσει» το τσόφλι του κοσμικού τους αυγού.»Ακόμη, η συγγραφέας εξομολογήθηκε ότι αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου της ήταν οι συζητήσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός της και ότι τα πεζά που αποτελούν το βιβλίο είναι είκοσι τέσσερα συμβολίζοντας τις ώρες που έχει μία ημέρα.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από «Το τσόφλι» ανέγνωσε μεταξύ των ομιλιών η Σέβη Ευθυμίου, μέλος της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας «Θέατρο Έκφραση» ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και ποιητής , Μίλτος Γήτας.

*Γιάννης Δάφλος
Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: