Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων θα ηχήσουν ξανά από το θέατρο Έκφραση


*Της Σέβης Ευθυμίου
«Το κίνητρο για την επανάληψη της παράστασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την αγάπη του κόσμου» τόνισε ο Κουασιμόδος ή κατά κόσμον Πέτρος Χριστακόπουλους ακριβώς μία εβδομάδα πριν η «Παναγία των Παρισίων» ζωντανέψει ξανά στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών από το Θέατρο Έκφραση. Οι συντελεστές της παράστασης αποφάσισαν να χαρίσουν ξανά στο Γιαννιώτικο κοινό αυτό το υπερθέαμα,  και μας παραχώρησαν μια συνέντευξη για όσα πρόκειται να συμβούν επί σκηνής στις 20 & 21 Οκτωβρίου.


Μίνα Παππά (Εσμεράλδα): 
Ε: Παναγία των Παρισίων ξανά και θέλω να μας πείτε δύο λόγια για το πως αισθάνεται και τι συντέλεσε στο να πάρετε την απόφαση της επανάληψης της παράστασης...
Α: Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά που θα αναμετρηθούμε πάλι με αυτό το έργο. Στο «γιατί το ξαναπαίζουμε», συντέλεσαν πολλοί παράγοντες. Αρχικά, δεν προλάβαμε να  ‘χορτάσουμε’ το έργο εμείς οι ίδιοι! Η προσέλευση του κόσμου επίσης, μας κάνει να ελπίζουμε ότι έχει ακόμη να ‘δώσει’, καθώς υπάρχει κόσμος που δεν πρόλαβε αλλά και  που θα ήθελε να το ξαναδεί .
Ε: Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας που έκανε αυτή την παράσταση τόσο αγαπητή στο κοινό;
Α: Το μέγεθος των παιδικών παραγωγών είναι τόσο μεγάλο, που συσπειρώνει όλη την δύναμη της έκφρασης  και μας αναγκάζει να γινόμαστε ένα για να τις φέρουμε εις πέρας. Η δύναμη λοιπόν του συνόλου και το δέσιμο που έχουμε μεταξύ μας πιστεύω πως είναι από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μας. Από εκεί και πέρα εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δουλεύουμε κάθε έργο με περίσσια αγάπη, συναίσθηση της ευθύνης και ασίγαστο πάθος! Και ελπίζουμε· ελπίζουμε πως αυτά που συγκίνησαν και μάγεψαν εμάς θα κάνουν το ίδιο και στους θεατές.
Ε: Πόσο ψηλά θα ανεβάσετε αυτή την φορά τον πήχη; Τι άλλο θα δούμε πέραν αυτών που έχουμε  δει;
Α: Ευελπιστούμε να ανεβάσουμε την παράσταση σε όλα τα επίπεδα. Το ότι κάτι ήταν καλό δεν σημαίνει ότι  δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, κι αυτή είναι μάλιστα και η βασική μας επιδίωξη. Τώρα στα πρακτικά, πιστεύω ότι η συνεργασία μας με την σχολή χορού της Αριστέας Λίτου θα δώσει έναν πιο φαντασμαγορικό χαρακτήρα σε ό,τι σχετίζεται με το χορό, και η καθοδήγηση της Κατερίνας Βασιλείου ήταν πολύτιμη όσον αφορά τα φωνητικά. Τέλος τα σκηνοθετικά ευρήματα  που χρησιμοποιούμε αυτή τη φορά πιστεύω ότι θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο τα πιο σημαντικά σημεία του έργου, ώστε να τα περάσουν πιο άμεσα στους θεατές.

Κουασιμόδος (Πέτρος Χριστακόπουλος):
Ε: Κουασιμόδος εν δράσει για ακόμη μία φορά... Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο το οποίο σας ώθησε να ανεβάσετε ξανά την παράσταση;
Α: Το βασικό κίνητρο για εμάς ήταν οι ίδιοι οι θεατές οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την παράσταση πέρυσι, κι έτσι θέλαμε να δώσουμε  ξανά την ευκαιρία στο Γιαννιώτικο κοινό να παρακολουθήσει μια παράσταση άνω των προσδοκιών σε κάθε της επίπεδο. Επίσης πλην των θεατών κι εμείς οι ίδιοι θέλαμε να ανανεώσουμε την δομή της ήδη υπάρχουσας παράστασης και να δώσουμε μια φρέσκια και νέα εκδοχή της, κάτι το οποίο ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε με τις νέες προσθήκες που κάναμε. Είναι λοιπόν μια νέα πρόκληση για εμάς, για να ξεπεράσουμε τα ήδη κεκτημένα της προηγούμενης χρονιάς.

Φοίβος (Μιχάλης Γκοργκούλης):
Ε: Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα έργο που περνά  πανανθρώπινα μηνύματα. Ποιο είναι αυτό που θεωρείς εσύ ως Μιχάλης ποιο σημαντικό;
Α: Για μένα το κυριότερο μήνυμα που περνά το έργο είναι αυτό του ρατσισμού και των προκαταλήψεων έναντι στην κάθε είδους ετερότητα. Η ισότητα εξυψώνεται στο έργο αυτό. Παρότι δηλαδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι ίσοι.
Ε: Ο Φοίβος είναι ένας από τους ήρωες του έργου, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφού μέσα στην δυναστεία του Φρόλο εκείνος σηκώνει το ανάστημά του, υπερασπίζεται και σώζει τους αδύναμους και επιδιώκει ισότητα δικαιωμάτων για όλους. Στην εποχή μας πιστεύεις ότι υπάρχουν τέτοιοι ήρωες;
Α: Πιστεύω πως ναι, υπάρχουν, αν και δεν είναι τόσο προφανείς όσο ο Φοίβος. Βασικά ο καθένας από μας κρύβει μέσα του έναν ήρωα, ο οποίος  κάνει καθημερινά τις δικές του ηρωικές πράξεις, μέσα στην κοινωνία που ζει.

Φρόλο (Γιάννης Κράβαρης):
Ε: Ποια πτυχή του χαρακτήρα που υποδύεσαι θα επιλέξεις να τονίσεις αυτή την φορά;
Α: Ο Φρόλο για μένα δεν είναι ουσιαστικά κακός, αλλά ένας πολύ καταπιεσμένος άνθρωπος, με πολλά κουτάκια στο κεφάλι του, κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που θέλω να τονίσω  για άλλη μια φορά .
Ε: Μια που επιμελείσαι και του σκηνικού θέλω να μας πεις δυο λόγια και γι αυτό..
Α: Ο όγκος του σκηνικού , η μεγάλη διάστασή του και τα τρία επίπεδα θα κρατηθούν όπως πέρυσι, απλά θα γίνουν κάποιες προσθήκες, ούτως ώστε να είναι ακόμα πιο φαντασμαγορικό το τελικό αποτέλεσμα.

Κλοπίνος(Θανάσης Λανάρης): 
Ε: Η προσέγγιση του ρόλου σου θα είναι η ίδια, ή θα τον χτίσεις διαφορετικά αυτή τη φορά;
Α: Σίγουρα σε μία παραγωγή από την πρεμιέρα μέχρι την τελευταία παράσταση ο ρόλος διαφοροποιείται κι αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας από μας βρίσκει το ρόλο του μέσα στο έργο σταδιακά. Άρα πιστεύω ότι σίγουρα ο χαρακτήρας που υποδύομαι θα έχει διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη φορά.

Σέβη Ευθυμίου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: