Η Παιδεία και ο Πολιτισμός θεωρούνται έννοιες συνυφασμένες, αδιαίρετες και αλληλεξαρτώμενες. Ωστόσο, η σχέση τους πραγματώνεται και διατηρείται στο ιστορικό κοινωνικό γίγνεσθαι, εφόσον καλλιεργείται συστηματικά, όταν το γνωσιακό και αξιακό απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μιλώντας στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων με θέμα «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο, 220 χρόνια από την έκδοσή της».
Η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Χάρτα του Ρήγα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έργο της Ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου και απεικονίζει ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο από τον Δούναβη έως το Λιβυκό πέλαγος και από την Αδριατική έως τον Εύξεινο Πόντο. Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της Οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση.
Ο κλυδωνισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η Γαλλική Επανάσταση ανακύκλωναν για μικρά χρονικά διαστήματα εθνικές προσδοκίες τις οποίες διαδέχονταν εθνικές απογοητεύσεις, εναλλαγές που καταγράφονται και στην εποχή μας και καθιστούν επίκαιρη την ιδεολογική και πολιτική οπτική του Ρήγα Βελεστινλή. Η έκθεση που πραγματοποιείται υπό τη διοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία και ευκαιρία γνώσης για τους πολίτες και τους μαθητές των Ιωαννίνων, κατέληξε στον σύντομο χαιρετισμό της η Μερόπη Τζούφη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου