Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ο Ηλίας Μαμαλάκης στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων {Φωτογραφίες}


*Tης Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Για την μαγειρική στην αρχαιότητα και τα μυστικά των πετυχημένων σεφ μίλησε σε φοιτητές της μαγειρικής τέχνης ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου σε ομιλία του, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 20 χρόνων τουριστικών επαγγελμάτων στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων.Οι φοιτητές που προέρχονταν από τα τμήματα του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στα Ιωάννινα και στην Πάτρα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις συμβουλές του διακεκριμένου σεφ και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας, της μαγειρικής από τα αρχαία χρόνια.


Ο κ. Μαμαλάκης τόνισε στους σπουδαστές πως φαγητά όπως η μπιζελόσουπα, οι μελόπιτες και οι φακές με φασκόμηλο καταναλώνονταν ήδη από την αρχαιότητα, ενώ πλουσιοπάροχα εδέσματα ετοιμάζονταν στα δείπνα και στα συμπόσια. Στα δείπνα οι άνθρωποι εστίαζαν στο φαγητό ενώ στα συμπόσια κυριαρχούσε η οινοποσία και το γλέντι. Όπως τόνισε μάλιστα, προκαλώντας σχόλια και χαμόγελα στα παιδιά, στα ανδρικά δείπνα ήταν πάντοτε σημαντικό το ερωτικό και σεξουαλικό στοιχείο, αφού σε αυτά έπαιρναν μέρος και διασκέδαζαν τους παρευρισκόμενους χορεύτριες και αυλητρίδες. Στις θυσίες που πραγματοποιούνταν δε προς τους θεούς, οι άνθρωποι έσφαζαν και έψηναν μικρά ζώα, ώστε ΄΄οι πρώτοι να παίρνουν την τσίκνα και οι δεύτεροι το κρέας΄΄.

Ο κ. Μαμαλάκης επίσης τοποθετήθηκε σχετικά με την μοριακή κουζίνα, φρονώντας πως ΄΄βελτίωσε την εμφάνιση, αλλά όχι και την γεύση του φαγητού΄΄, παραθέτοντας ως παράδειγμα ένα πιάτο χαβιάρι από πεπόνι που είχε δοκιμάσει κάποτε. Ήταν περίτεχνο και όμορφο, αλλά παρέμενε απλά πεπόνι στην γεύση. Όσον αφορά το φαγητό των μαμάδων και των γιαγιάδων ισχυρίστηκε πως ΄΄ήταν εξαιρετικό φαγητό που δεν το εμφάνιζαν ωραία΄΄.


Επίσης συμβούλεψε τους φοιτητές να αγοράζουν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα ένα βιβλίο μαγειρικής, καθώς επίσης και να τρώνε ένα ιδιαίτερο γεύμα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Όταν τον ρώτησαν πώς αντιδρούν οι υπεύθυνοι στα εστιατόρια που επισκέπτεται μόλις τον αναγνωρίσουν, εκείνος απάντησε αστειευόμενος πως αγχώνονται, τρομάζουν και μεγαλώνουν τις μερίδες του. Οι σπουδαστές που κατέκλυσαν την αίθουσα, παρακολουθούσαν με έντονο ενδιαφέρον την ομιλία του και έθεταν ερωτήματα και προβληματισμούς. Ο κ. Μαμαλάκης απαντούσε με προθυμία και συμβούλευε τους σπουδαστές που εξέφραζαν τις ανησυχίες για το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης.

Το παρών έδωσαν και καθηγητές του τμήματος μαγειρικής του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ που συνδιαλέχθηκαν με τον ομιλητή, αλλά και εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που έθεσαν οι φοιτητές. Ο κ. Μαμαλάκης ήταν πολύ προσιτός και πρόσχαρος προς τους νέους ανθρώπους, αφού μίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους μετά το πέρας της διάλεξης. Ο κ. Στάθης Οικονομόπουλος, σπουδαστής του τμήματος της Πάτρας στο πρώτο έτος τόνισε πως από την ομιλία έλαβε νέες γνώσεις, αλλά και εντυπωσιάστηκε από την παρουσία του ομιλητή που ήταν ευχάριστος και ευγενικός. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 20 χρόνων των τουριστικών επαγγελμάτων στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ θα συνεχιστούν μέχρι τις 9 Μαρτίου από τις 11:00 έως και τις 21:00 το βράδυ.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: