Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

"'Οταν η Κοκό Σανέλ διαφώνησε με τον Κριστιάν Ντιόρ’’-Γιορτάζοντας την γαλλοφωνία στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων! {Φωτογραφίες}


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Γνωρίζατε πως ο Κριστιάν Ντιόρ στην αρχή της καριέρας του πουλούσε τα σχέδιά του προς 10 σεντς το ένα; Ή πως τα γαλλικά αρώματα περιέχουν φερομόνες, ώστε να ελκύουν το αντίθετο φύλο; Γι΄αυτά και για άλλα πολλά μίλησαν οι συντελεστές της εκδήλωσης για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Γαλλοφωνίας στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων, την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Την οργάνωση ανέλαβαν πολλά τμήματα του ΙΙΕΚ και τον συντονισμό η υπεύθυνη των ξένων γλωσσών του οργανισμού, κα. Στέλλα Παπαπαύλου.
Φοιτητές των τμημάτων παρουσίασαν στο πλαίσιο του εορτασμού, τα έργα τους στο κοινό. Οι σπουδαστές του τμήματος προσχολικής αγωγής εξέθεσαν αντικείμενα ανοιξιάτικης διακόσμησης, εμπνευσμένα από τη γαλλική κουλτούρα, φοιτητές των τμημάτων κομμωτικής, αισθητικής και σχεδίου μόδας, χτένισαν, έβαψαν και έντυσαν αντίστοιχα ένα μοντέλο, σε γαλλικό στιλ και σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής προσέφεραν μπουφέ με εδέσματα της γαλλικής κουζίνας.


Οι φοιτητές του τμήματος τουρισμού παρουσίασαν μια ξενάγηση στη Γαλλία, παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πόλεις και τα αξιοθέατα. Ενδεικτικά ανέφεραν πως, στην Παναγία των Παρισίων, τη λεγόμενη και ΄΄Νοτρ Νταμ΄΄, το 1804 ο Ναπολέων στέφθηκε αυτοκράτορας, παίρνοντας το στέμμα και φορώντας το στον εαυτό του ο ίδιος, αντί να του το φορέσει κάποιος κληρικός εκπρόσωπος. Φοιτήτριες του τμήματος σχεδίου μόδας παρουσίασαν τα βιογραφικά στοιχεία του Κριστιάν Ντιόρ, καθώς και ένα δικό τους ρούχο εμπνευσμένο από τα σχέδιά του. 


Ο Κριστιάν Ντιόρ μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο χώρο της μόδας, επαναφέροντας τη θηλυκότητα στο στιλ των γυναικών, που είχε κατακερματιστεί στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μάλιστα ήρθε σε αντιπαράθεση με την Κοκό Σανέλ, διότι επανέφερε και τους κορσέδες στο ντύσιμο. Η Σανέλ τους θεωρούσε σημάδι καταπίεσης, ενώ ο Ντιόρ τους λάτρευε, διότι στένευαν τη μέση και τόνιζαν το στήθος των γυναικών. Επιπλέον, θεωρούσε πως το πιο κολακευτικό ύψος των τακουνιών στις γόβες είναι τα οκτώ εκατοστά, ενώ επίσης τα ρούχα του αποτελούνταν από αρκετό και ακριβό ύφασμα, στοιχείο που τα καθιστούσε απρόσιτα προς την πλειονότητα των γυναικών στη Γαλλία.


Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού συλλόγου κα. Έφη Μάρκου, που έκανε λόγο για τις αρετές που πρεσβεύει η γαλλική κουλτούρα, δηλαδή την ισότητα, την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η επίτιμη πρόξενος κα. Ελένη Παγκρατίου αναφέρθηκε στη γαλλική κουζίνα. Σύμφωνα με την ίδια λοιπόν, από τα γαλλικά φαγητά μπορεί κανείς να γνωρίσει έναν τόπο. Φέτος στην παγκόσμια ημέρα γαλλικής γαστρονομίας (γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου) συμμετέχει επίσης και η Ήπειρος με έξι εστιατόρια (δύο στα Ιωάννινα, ένα στο Ανήλιο και τρία στα Ζαγοροχώρια). Η γαλλική κουζίνα θεωρείται από την Ουνέσκο, από το 2010, άυλη πολιτιστική κληρονομιά.


Η γιορτή Γαλλοφωνίας γιορτάστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων. Η παγκόσμια ημέρα Γαλλοφωνίας είναι επίσημα η 20η Μαρτίου και γιορτάζεται στην Ελλάδα από το 2004, που η χώρα έγινε μέλος του διεθνούς οργανισμού Γαλλοφωνίας. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδι και χειροκροτήματα.


Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: