Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Γιάννης Καλπούζος: ‘ Οι χρωματικές αλλαγές της λίμνης των Ιωαννίνων, ταυτίζονται με την ζωή μας’

*Tης Σέβης Ευθυμίου
Στα Γιάννενα βρέθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε ο σπουδαίος συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, ή αλλιώς ο δικός μας Γιάννης, όπως τον αποκάλεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου του « Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 8 και μισή στην αίθουσα Βασίλειος Πυρσινέλας του  Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, σε μία κατάμεστη αίθουσα από Γιαννιώτες- και μη- κάθε ηλικίας.

Ο λογοτέχνης κύριος Γιάννης Καλπούζος μίλησε συγκινημένος για το νέο του βιβλίο, το οποίο εμπλέκει περίτεχνα τόσο τα ιστορικά στοιχεία της εποχής στη γιαννιώτικη καθημερινότητα, όσο και έννοιες όπως πίστη, πατρίδα, έρωτας, ιστορία, ταυτότητα. 

«Τα ηπειρώτικα τραγούδια είναι τα μαθηματικά της ψυχής, όπως δύο αρνήσεις μας κάνουν μια κατάφαση» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα παραδοσιακά τραγούδια που συνόδευσαν την εκδήλωση, με ζωντανή ορχήστρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ίδιος ο εκδότης του βιβλίου, κύριος Ψυχογιός, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που αναμένει από το καινούργιο μυθιστόρημα του κ. Καλπούζου, είναι να διαβαστεί  και να αγαπηθεί από τον κόσμο, γιατί το αξίζει.

Για το βιβλίο, μίλησε ο κ. Παύλος Μαυρόγιαννης, διευθυντής του Αρσάκειου Σχολείου Ιωαννίνων, χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «ιστοριοβύθη» και  «λογοπλάστη», ενώ τόνισε πως πολλές πόλεις θα ήθελαν να είχε γράψει γι αυτές ο κ. Καλπούζος.

Για «ήρωες ξεγυμνώνονται ψυχικά, στην προσπάθειά τους να ορίσουν την ταυτότητά τους», έκανε λόγο η πρόεδρος της ΧΕΝ, κυρία Σταυρούλα Χαιδεμενάκου, και  για ένα «πολυπρόσωπο μυθιστορηματικό σύμπαν , το οποίο δημιούργησε από το μηδέν ο Γιάννης, μην ξεχνώντας όμως την ιστορία αυτού του τόπου, και όσα τον σημάδεψαν βαθιά».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικοί φορείς της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος κύριος Θωμάς Μπέγκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Γιώργος Καψάλης, η Πρόεδρος της ΧΕΝ κ.Πόπη Στεφανίδη, και ο κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος, πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου. Αποσπάσματα διαβάστηκαν από τη Δώρα Τάτση, την Κατερίνα Σπυρίδων και το Χρήστο Ιωαννίδη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μίλτος Γήτας.

Ρεπορτάζ: Σέβη Ευθυμίου
Φωτογραφία: Νίκος Αντωνίου
Σπουδαστές Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: