Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αποστόλου: Ό,τι είχαμε υποσχεθεί στους αγρότες ήταν πριν τη συμφωνία

Ό,τι είχαμε υποσχεθεί στους αγρότες ήταν πριν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και με βάση ό,τι ίσχυε πριν τις εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, την ώρα που τα αγροτικά μπλόκα ενισχύονται καθημερινά και ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέσεις μάχης.Μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς για το αν αυτά που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον αγροτικό κόσμο ήταν με βάση τα δεδομένα της προ Ιανουαρίου κατάστασης και ότι δεν ισχύουν σήμερα, ο κ. Αποστόλου απάντησε: «Βεβαίως. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα να μην το πω. Έχουμε υπογράψει μία συμφωνία που έχει εγκριθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου» τόνισε και αμέσως μετά αναρωτήθηκε: «Μας ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή όχι;».



Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».

«Είναι δικαίωμά τους και αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν» δήλωσε ο υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες και πως ο ίδιος συζητά μαζί τους από τον Οκτώβριο, «διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας».

Η κυβέρνηση, επανέλαβε, είναι ανοιχτή στον διάλογο, «έχοντας μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε μπροστά, το καταλαβαίνετε;».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «δεν επιχειρήσαμε να κοροϊδέψουμε κατ' ελάχιστο, ούτε τον αγροτικό κόσμο» και επισήμανε ότι «το ζήτημα είναι: Πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να έρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία εμείς διαπραγματευόμαστε».

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη. «Αυτήν τη στήριξη τη σέβεται και την υπερασπίζεται η ΕΕ, η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για το αγροτικό» είπε.

Και πρόσθεσε: «Για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13. Άρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές».

Για το Ασφαλιστικό είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε. «Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα ο ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3- 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0».

Δεν υπάρχουν σχόλια: