Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ενώ η γρίπη «επελαύνει», οι υπηρεσίες υγείας ζητάνε 50 ευρώ για τη διαγνωστική εξέταση

Tην ώρα που ο ιός της γρίπης επελαύνει στη χώρα, και μάλιστα στην πανδημική μορφή του Α(Η1Ν1) προσβάλλοντας νέους και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας ζητούν το ποσό των 50 ευρώ ανά ασθενή προκειμένου να διενεργούν τη μοριακή διάγνωση για τους ιούς της γρίπης.Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από τη γραπτή διευκρίνηση που απέστειλε ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το αντίτιμο για αυτού του είδους την εξέταση είναι 50 ευρώ και πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ.


Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της διευκρίνησης

«Σε απάντηση των πολλαπλών ερωτημάτων που υπεβλήθησαν το τελευταίο διήμερο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος εξαιτίας του υπ' αριθμόν 2/2016 εγγράφου μας θα θέλαμε να σας διευκρινήσουμε ότι το Εργαστήριο έχει τη δυνατότητα διενέργειας μοριακής διάγνωσης για τους ιούς της γρίπης με την προϋπόθεση ότι για κάθε εξέταση θα καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο το ποσό των 50 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής του Κέντρου

Καθ. Ν. Μαλισιόβας»

Τη δραματική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων που αποκαλύπτεται με δραματικές συνέπειες λόγω της επιδημίας του ιού της γρίπης επισημαίνουν οι βουλευτές του Ποταμιού στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την διάρκεια επίκαιρης επερώτησης που συζητείται στην Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κώστας Μπαργιώτας κατέθεσε έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος που κάνει δραματική έκκληση προς το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έλλειψη κονδυλίων.

«Σας πληροφορούμε ότι το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων για την ανίχνευση ιών γρίπης σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων και των αναλώσιμων υλικών. Η αναστολή της διενέργειας εξετάσεων θα διαρκέσει μέχρι την επαναχρηματοδότηση του Κέντρου από το ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει το έγγραφο με τον κ. Μπαργιώτα να υποστηρίζει «Το χάος που επικρατεί είναι τρομακτικό. Αν έχουμε επιδημία γρίπης θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν θα ήθελε κανείς».

Επίσης, ο κ. Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, τα παραπάνω αποδεικνύουν πως στη χώρα μας οι πολιτικές υγείας παραμένουν καθηλωμένες σε προ-νεωτερικά στάδια. Υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως για παράδειγμα αυτή του Ηρακλείου, που έχει 2 κλειστά κρεβάτια σε σύνολο 11 που έπρεπε να είναι διαθέσιμα, ενώ 8-9 νοσηλεύτριες του τμήματος έχουν μακροχρόνιες άδειες κυήσεως, μητρότητας και αναρρωτικές. Οι βάρδιες που θα έπρεπε να πραγματοποιούνται από 28 άτομα, εντέλει «βγαίνουν» μόνο με 17-18 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό. Μια πολιτική για την υγεία και ποιο συγκεκριμένα μια πολιτική για το φάρμακο με σύγχρονους όρους, θα έπρεπε να είναι πολυεπίπεδη και να μην επιτρέπει τέτοιες στρεβλώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: