Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οργή Μαξίμου - Διαψεύδει ότι ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε την απομάκρυνση του Βαρουφάκη

Οργή και εκνευρισμό προκάλεσε η βόμβα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σε ολλανδικό μέσο δήλωσε ορθά κοφτά πως στην ουσία το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν κάτι που ο ίδιος συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ήταν και δική του πρόταση. 



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ολλανδός υπουργός ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με το ρόλο του Γιάννη Βαρουφάκη και σημειώνουν πως αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Ωστόσο, το βίντεο από τη συνέντευξη στην ολλανδική τηλεόραση δείχνει τον κ. Ντάισελμπλουμ να αναφέρει πως είχε επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούνε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο. "Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο".

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ακόμα κι αν αυτό είχε συμβεί να παρέμβει ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει, ενώ επισημαίνουν για άλλη μία φορά πως ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. 

Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνουν, επίσης ότι οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.

Το σίγουρο είναι πως εάν δει κάποιος τη συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ και διαβάσει και τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές, μπερδεύεται για το τι τελικά έχει συμβεί, αφού οι απόψεις των δύο πλευρών δεν συγκλίνουν πουθενά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: