Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση της παράταξης του Λάζατου Νάτση,για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα


Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε στην χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση για την λήψη απόφασης υποβολής υποψηφιότητας της πόλης μας για την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.Αυτό το πρώτο πλάνο που μας εισηγήθηκε παρουσίαζε ελλείψεις αλλά εμπεριείχε ακόμα και στοιχεία ηττοπάθειας.Η υπόθεση της διεκδίκησης θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει ένα πάνδημο χαρακτήρα, όμως διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και μεγάλο μέρος των δημοτών αγνοεί την υπόθεση. Δεν αρκεί μόνο η σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων και των φορέων. Θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί ένα forum διαλόγου με τους συμπολίτες για να συναποφασίσουμε, αυτούς αφορά !Είναι επίσης προφανές ότι η διεκδίκηση του τίτλο της ΠΠΕ θα πρέπει να γίνει με απόλυτο επαγγελματισμό και σκληρή εργασία.


Έπρεπε να έχει ήδη συγκροτηθεί το σχήμα της διεκδίκησης από υπηρεσιακό προσωπικό του δήμου αλλά και εξωτερικών συνεργατών με την συμμετοχή αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού.Αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να υπόκεινται σε διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας και όχι σε προσωπικές γνωριμίες. Η δομή αυτή που θα κληθεί να διαχειριστεί την υπόθεση σύνταξης του φακέλου τι είδους θα είναι, ποιους φορείς θα εμπεριέχει και με ποιον τρόπο θα συμμετέχουν; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν εχτές.

Θα έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει προχωρήσει στην πλήρη κοστολόγηση της πρώτη φάσης της υποβολής του φακέλου και να έχουμε απαντήσεις στις κριτικές του κόστους. Το εγχείρημα αυτό δεν πρέπει να είναι μια απλή διαφημιστική καμπάνια, μια απλή ευκαιρία προβολής της πόλης, διότι με αυτό το κόστος θα μπορούσε να γίνει ίσως και καλύτερα και με άλλους τρόπους.Δεν αρκεί το πλούσιο ιστορικό παρελθόν μας αλλά πρέπει να αναδείξουμε και τη σημερινή, την σύγχρονη ιστορική κατάσταση της πόλης, με τις σοβαρές αδυναμίες της αλλά και το αύριο με τους στόχους που θα βάλουμε για την πολιτιστική και τεχνική αναβάθμιση των Ιωαννίνων. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να υπάρξει μια συνέχεια αλλά και να αποδειχθεί ότι η κοινωνία θα καρπωθεί ουσιαστικά οφέλη από τον τίτλο.

Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να υπάρχουν αρκετές ελλείψεις τόσο σε δομές όσο και σε υποδομές για να στηριχθεί αποτελεσματικά ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η δημοτική αρχή οφείλει στους λίγους μήνες που απέμειναν να δουλέψει για να πετύχει τους στόχους που απαιτούνται για να συγκροτηθεί ένας άρτιος φάκελος. Περιμένουμε να επανέρθουμε στο θέμα σύντομα και ουσιαστικότερα.Δεχόμαστε ως παράταξη, στο μέρος που μας αναλογεί, την ευθύνη να συμμετέχουμε στην διαδικασία αυτή.Στηρίζουμε την πόλη και τους δημότες μας σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν δίνουμε λευκή επιταγή στη δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: