Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Τι απαντά η βουλευτίνα,για την σύλληψη της για κατοχή εκρηκτικών υλών στα Γιάννενα


Σάλο είχε προκαλέσει η  αποκάλυψη,πως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Λέβα, που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα,είχε συλληφθεί στο παρελθόν στα Γιάννενα για κατοχή εκρηκτικών υλών! Η κ. Λέβα απασχόλησε τις τοπικές αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων για πρώτη φορά το 1980. Φοιτούσε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και άρχισε να συμμετέχει σε φοιτητικά κινήματα και ακροαριστερές οργανώσεις. Το 1982 κατηγορήθηκε μαζί με ακόμη τρία άτομα για «βομβιστική επίθεση» (την περίοδο εκείνη ως βομβιστική επίθεση αναφερόταν και η εκτόξευση βομβών μολότοφ) στη γραμματεία της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Η επίθεση έγινε στις 5 Απριλίου 1982, όταν η κ. Λέβα ήταν 24 ετών.


Στην κατοχή των τεσσάρων δραστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες που....είχαν κλαπεί από λατομείο. Μία από τις κατηγορίες για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά».Οι αστυνομικοί εκτίμησαν τότε- σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγράψει στις αναφορές τους,ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν να καούν γραπτά της κ. Λέβα, που είχαν βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Στη συνέχεια, η τότε φοιτήτρια διώχθηκε και πειθαρχικά, με ποινή τη διαγραφή της από τη Σχολή.Ενα μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου 1982, δύο από τους συνεργούς της κ. Λέβα κατηγορήθηκαν για βομβιστική επίθεση κατά του Αστυνομικού Μεγάρου Χωροφυλακής Ιωαννίνων. Οι δύο επιθέσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκδικάστηκαν μαζί.Πριν από αυτά, η Ασφάλεια Ιωαννίνων είχε ασχοληθεί μία ακόμη φορά με τη βουλευτή, το 1980, όταν συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία για εξύβριση αστυνομικού. Είχε κατηγορηθεί ότι είχε προκαλέσει επεισόδιο αποκαλώντας «μπάτσο» έναν αστυνομικό όταν αυτός επιχείρησε να κάνει εξακρίβωση στοιχείων σε νεαρό φίλο της που τη συνόδευε.

Τι απαντά
Μετά το θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα  για τη βουλευτή, η κ. Λέβα κλήθηκε από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Λαμίας Star Κεντρικής Ελλάδας να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για το παρελθόν της. Η βουλευτής αν'εφερε πως,πίσω από το ρεπορτάζ βρίσκεται η οικογένεια Μητσοτάκη, Μπακογιάννη και Κούβελου.«Η οικογένεια αυτή κάνει μια προσωπική επίθεση σε βάρος μου με την οποία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ με απώτερο στόχο δικά τους οφέλη(…). Είναι γνωστό ότι όλες αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν στόχο εμένα αλλά την κυβέρνηση, που προσπαθεί να αλλάξει το τοπίο. Αυτοί που με πολεμάνε είναι αυτοί που πολεμάνε κυρίως το νομοσχέδιο που κατεβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια για τη Δικαιοσύνη. Ξεκίνησαν την επίθεσή τους μετά την επίσκεψή μου στους απεργούς πείνας στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν».Ερωτηθείσα για την ουσία του ρεπορτάζ και τις κατηγορίες σε βάρος της για βομβιστική επίθεση και κατοχή εκρηκτικών υλών παραδέχεται την ύπαρξη του συμβάντος και το γεγονός ότι δικάστηκε για αυτό τονίζοντας, ωστόσο, ότι στοχοποιήθηκαν οι πολιτικές της απόψεις: «Εγώ είχα κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία. Αυτό δηλαδή για το οποίο δικάστηκα ήταν οι απόψεις μου και όχι η συμμετοχή μου ή η κατοχή κάποιου πράγματος. Αυτό το ξέρει ολόκληρη η Φθιώτιδα, που γνωρίζει την πορεία μου εδώ και 30 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: