Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κρεμασμένοι στο τηλέφωνο ενώ η Ουκρανία διαμελίζεται - Ομπάμα: "Βλαντιμίρ, κάνε πίσω!" – Πούτιν: "Μπαράκ, μη θυσιάζεις τη σχέση μας για την Κριμαία"


Η Ουκρανία διαμελίζεται αλλά οι ισχυροί του πλανήτη εξακολουθούν να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας. Την ώρα που η Κριμαία έχει πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας και στο Κίεβο η νέα κυβέρνηση έχει στις τάξεις της ακροδεξιά στοιχεία, στον υπόλοιπο πλανήτη παίζεται μια... τεράστια παρτίδα σκάκι.Για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι ημερών και πρώτη μετά τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα σήκωσε το τηλέφωνο του Οβάλ Γραφείου και κάλεσε... Κρεμλίνο. Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διάρκεια μιας ώρας. Ο Ομπάμα προσπάθησε (χωρίς αποτέλεσμα και αυτή τη φορά) να πείσει τον Πούτιν να κάνει πίσω. Αλλά παρά τις κυρώσεις, εκείνος ξέρει πως βρίσκεται σε θέση ισχύος και από εκεί μπορεί να διαπραγματευτεί σε νέα βάση. 



Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Πούτιν να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης, λίγη ώρα αφού η Ουάσινγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα επανέλαβε τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: