Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Στις 9 Μαϊου η εφάπαξ οικονομική βοήθεια - Ψάχνουν κι άλλους "Χαρακόπουλους" στην κυβέρνηση - Την άλλη εβδομάδα η ψήφιση της συμφωνίας


Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με προφανή στόχο να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Όπως αποφασίστηκε το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει σε ξεχωριστό του άρθρο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 25 Μαρτίου και πριν από το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, ώστε εκεί να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης, ύψους 4,9 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να έλθει σε ένα άρθρο, καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μελετούν την εκδοχή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να έχει ένα άρθρο, όπου θα ενσωματωθεί η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ και άλλο ένα, που θα έχει φορολογικό χαρακτήρα και θα αφορά στη μείωση των φορολογικών προστίμων και άλλες μικρού μεγέθους φοροελαφρύνσεις. 

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρχει ξεχωριστό άρθρο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι η λύση αυτή να έλθει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο. Ήδη τα καμπανάκια χτύπησαν από έναν υπουργό της κυβέρνησης, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο ο οποίος είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με την απόφαση για το γάλα και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα διστάσει να παραιτηθεί. 


Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, γι αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί του εκθέτοντας του τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα. 

Όπως προκύπτει από το περιβάλλον του κυρίου Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός επεφυλάχθηκε μέχρι να πληροφορηθεί το περιεχόμενο της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι από το 2009 μέχρι σήμερα στηρίζει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση αναλαμβάνοντας προς αυτήν την κατεύθυνση θετικές πρωτοβουλίες. 

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, εξάλλου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί 5μελής επιτροπή αποτελούμενη από τους κυρίους Παπασταύρου, Τσακλόγλου, Πρωτόπαππα, Κουτρουμάνη και Γκεγκέρογλου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Όπως συνομολογήθηκε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς η κυβερνητική στόχευση είναι να ανακουφιστούν χαμηλοσυνταξιούχοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ένστολοι. 

Για τους ενστόλους συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη δώσει οδηγίες να καταβληθεί εφ άπαξ οικονομική βοήθεια στις 9 Μαϊου, τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές. Η συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια αφορά σε 64.000 ενστόλους (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων) με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1500 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται πενθήμερα και νυχτερινά, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. 

Επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η «πειραματική» έξοδος στις αγορές, πιθανότατα πριν από τις Ευρωεκλογές, ώστε να σηματοδοτηθεί με σαφήνεια η απαγκρίστρωση της χώρας από την περίοδο των Μνημονίων. Συγκεκριμένα, μελετάται η έκδοση 5ετους ομολόγου, ώστε η Αθήνα να «αντλήσει» περί τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο εν λόγω δανεισμός αναμένεται «αλμυρός» ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζει υψηλό συμβολισμό πίσω από την πρώτη έξοδο της χώρας μας στις αγορές μετά τον Απρίλιο του 2010. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: